ZADAR: Održano državno natjecanje „Sigurno u prometu“

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Zadru od 23. do 25. svibnja. Tijekom 29. po redu natjecanja, učenice i učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poznavanju prometnih propisa i pravila te u vještinama upravljanja biciklom.

 

Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“ a organizirali su ga Hrvatski autoklub i  Agencija za odgoj i obrazovanja, uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Zadar.


 Članica NO HAK-a Marčela Androšić dodijelila priznanja za sudjelovanje na natjecanju

Članica NO HAK-a Marčela Androšić dodijelila priznanja za sudjelovanje na natjecanju

U natjecanju su sudjelovale ekipe iz svih županija i Zagreba sastavljene od po dvije najbolje djevojčice i dva dječaka. Oni su svoje znanje i vještine u cestovnom prometu prethodno, tijekom proljetnih mjeseci iskazali na školskim i županijskim natjecanjima održanim širom Republike Hrvatske. Na svim razinama natjecanja sudjelovalo je ukupno 2.601 dijete iz 206 osnovnih škola te 210 učitelja – mentora.


Drugoplasirana u konkurenciji djevojčica: Sara Spevan

 

Prvog dana održavanja natjecanja, 24. svibnja 2023., natjecanje je uključivalo testiranje putem računala iz poznavanja prometnih propisa i pravila te praktičnu vožnju „Labirintom života“, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti.

Drugoplasirani u konkurenciji dječaka: Marko Žic

 

Drugog dana natjecanja, 25. svibnja 2023., nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.


 Posebna zahvala za AK Zadar

 

Tijekom svečanog otvaranja natjecanja, Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek prisjetio se početka organiziranja natjecanja, davne i ratne 1993. godine, kad su ga u Puli provela tri autokluba udružena u Hrvatski autoklub. „Danas, kao i tada, provodimo ovo natjecanje s ciljem smanjivanja stradavanja djece u cestovnom prometu. Natjecanje organiziraju i provode policijski službenici i djelatnici Hrvatskog autokluba. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje u Baru u Crnoj Gori.“


 Zahvalnica za TN Zaton

 

Na svečanom otvaranju natjecanja prisutnima su se obratili i Predsjednik Autokluba Zadar Ivan Dujić, ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci“ Davor Barić, i predstavnik Zadarske županije, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, u nazočnosti predstavnika Policijske uprave Zadarske i drugih uzvanika i gostiju.

 

Pobjednik u konkurenciji dječaka: Aleksandar Krznar

 

Po dovršetku natjecanja, koje je uključivalo pripetavanje uslijed jednakog broja bodova kod dječaka za četvrto mjesto, proglašeni su pobjednici natjecanja „Sigurno u prometu 2023.“

Pobjednice i pobjednike Državnog natjecanja proglasio je Zamjenik predsjednika Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.

 

 Ekipni pobjednici natjecanja u Zadru: predstavnici Varaždinske županije

 

Najbolje su djevojčice Magdalena Matešić iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, zatim Sara Spevan iz OŠ Vinica te na trećem mjestu Lara Piškor iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu, a najbolji su dječaci Aleksandar Krznar iz OŠ Sveti Križ Začretje, drugi je Marko Žic iz OŠ Trsat iz Rijeke, dok je treći bio Petar Bolšec iz OŠ Velika Pisanica.


U ekipnom dijelu natjecanja, pobjednici su predstavnici Varaždinske županije. Na drugom mjestu su natjecatelji iz Krapinsko-zagorske županije a treći su bili natjecatelji iz Međimurske županije.

Tijekom natjecanja za sudionike je organiziran i izlet brodom iz Turističkog naselja Zaton do Zadra te obilazak kulturnih znamenitosti grada.


 Pobjednica u konkurenciji djevojčica: Magdalena Matešić

 

Cilj natjecanja je sustavno povećavati sigurnost cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz poznavanja prometnih propisa i pravila te vještina upravljanja biciklom radi samostalnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Zahvaljujući ovom natjecanju, kao i brojnim drugim aktivnostima raznih institucija u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece.