ZABOK: Održana konferencija “Mladi, alkohol i vožnja”

Mreža udruga Zagor organizirala je tradicionalnu konferenciju povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti “Mladi, alkohol i vožnja”. Cilj konferencije bio je steći uvid u navike, ponašanja i stavove mladih vezanih uz izlaske i konzumaciju alkohola, vožnje u alkoholiziranom stanju, prometnoj kulturi, društvenom utjecaju na mlade te mogućnostima preventivnog djelovanja.

 

Konferencija se održala u okviru projekta “Bez promila” kojemu je cilj smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih alkoholom, posebice od strane mladi vozača i vozačica.

 

 

Na konferenciji je sudjelovala Jasna Petek, zamjenica Župana, koja je istaknula važnost provedbe ovog projekta na području naše županije i zadovoljstvo kontinuiranom provedbom.

 

 

Ivana Radanović, ispred Mreže udruga Zagor, predstavila je rezultate provedbe projekta u 2023. godini. Provedeno je 28 akcija u srednjim školama na kojima je sudjelovalo 578 učenika/ca, 6 predavanja u srednjim školama s ukupno 282 učenika/ca, 9 predavanja i 3 akcije u autoškolama za 130 sudionika/ca, te se kontinuirano provodila medijska kampanja. Dodatno smo u sklopu programa Centra za mlade KZŽ proveli još 4 akcije u 2 srednje škole za 116 učenika/ca završnih razreda.

 

 

Miron Huljak, iz Ravnateljstva policije, Ministarstva unutarnjih poslova, dao je pregled stanja sigurnosti u prometu na nacionalnoj razini s osvrtom na mlade vozače/ice sa zaključkom da preventivni programi imaju pozitivan utjecaj na postizanje odgovornijeg ponašanja u prometu.

 

 

Marijan Grmovšek, ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske, dao je pregled stanja sigurnosti u prometu za područje naše županije za ovu godinu. Ove godine u prvih 11 mjeseci u prometnim nesrećama sudjelovalo je 1.370 sudionika od čega je bilo 976 vozača, 357 putnika i 17 pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 156 vozača, a to čini udio od 16% vozača koji su bili pod utjecajem alkohola. U ovoj je godini 14,9% mladih uzrokovalo prometnu nesreću, a njih 23,1% je bilo alkoholizirano. Ne smije se zaboraviti da su četiri glavne ubojice u prometu brzina, mobitel, pojas i alkohol.

 

 

Tamara Bešenić, predstavnica Odsjeka za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, dala je pregled utjecaja alkohola na mlade i obitelj, te da li konzumacija alkohola pred djecom, pred adolescentima i generalno mladima utječe na njihov pogled prema ispijanju alkoholnih pića ili ne, te da li postoji poveznica između redovitog ispijanja alkohola roditelja ili skrbnika pred djecom i razvoj djece.

 

 

Nakon izlaganja sudionici su imali pitanja za izlagače na temu kako se postaviti prema roditeljima ukoliko sjedaju za volan pod utjecajem alkohola i kako utjecati na vršnjake u istom slučaju.

 

Na kraju, za više od 40 sudionika konferencije održao se kviz “Mladi, alkohol i vožnja” na kojem su sudionici/ce odgovarali na 15 pitanja povezanih s temom, a dio sudionika kviz je rješavalo s “pijanim” naočalama. Prva tri sudionika/ca prigodno su nagrađena.

 

 

Konferenciju je podržala i Petra Kolarić Kvež ispred Odbora za sigurnost cestovnog prometa Krapinsko-zagorske županije.

 

 

Konferencija se organizira u okviru projekta “Bez promila” kojeg provodi Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt je financiran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa kojeg je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova, te je sufinanciran od strane Krapinsko-zagorske županije