UOČI MOTOCIKLISTIČKE SEZONE: Vozači, uvijek dva puta pogledajte retrovizor! Uočite nas!

U ime Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“, Mladen Stjepan Vitković-Stipko, upozorava sve sudionike u prometu na početak sezone motociklista u Republici Hrvatskoj

 

U proteklih 10 godina, više od 750 motociklista i mopedista izgubilo je svoj život, nisu više među nama. Naša Udruga, stalnim usavršavanjem, pokaznim poligonima, suradnjom sa MUP RH odjelom za sigurnost cestovnog prometa, Policijskom akademijom, Prometnim fakultetom, Ministarstvom prometa i nizom ostalih stručnih službi aktivno radi na usavršavanju znanja i vještina svakog vozača mopeda i motocikla koji to želi i hoće, potpuno besplatno. Činiti ćemo to i dalje!

 

Spoznajom da moramo poći i od sebe samih, da i nama samima treba edukacija i vježba, svakodnevno provodimo aktivnosti vezane za našu vlastitu sigurnost.

 

Izradom projekata koji se izravno tiču aktivne i pasivne sigurnosti motociklista, prepoznati smo od svih relevantnih institucija RH po pitanju sigurnosti i konstantnom radu na istoj.

 

Ovim putem molimo apsolutno sve sudionike u prometu da prilikom kretanja prometnicama, pogledaju DVA PUTA u retrovizore svojih vozila, provjere „mrtvi kut“, koriste pokazivače smjera tzv.žmigavce i budu naročito oprezni kada ugledaju svjetla motocikla u prometu.Vrlo je teško procjeniti udaljenost istog a zanemaruje se činjenica da ispred sebe nemamo zračne jastuke ni sigurnosne pojaseve već je sraz sa automobilom vrlo često poguban. Ne oduzimajte nam prednost „izlijetanjem“, ne žurite, propustite motocikliste!

 

Ispod zaštitne kacige i zaštitne opreme nalaze se ljudi, osobe, potpuno ravnopravni sudionici u prometu sa jednakovrijednim pravo na život kao i na siguran povratak u zagrljaj svojih najmilijih.

Ne dozvolimo dijeljenje na dobre i loše,jače i slabije sudionike u prometu...pođimo najprije od sebe samih, pripazimo prvo na vlastite poteze a tek onda očekujmo korekciju poteza drugih sudionika u prometu.

 

 

Motociklistima i mopedistima poručujemo da koriste zaštitnu opremu, koriste tehnički ispravan i registriran moped ili motocikli te svojom defanivnom vožnjom prilagode brzinu stanju kolnika koji još nije u dovoljnoj mjeri očišćen od fragmenata pijeska te hladan u jutarnjim satima što znatno utječe na prianjanje pneumatika.

 

Provjerite vlastiti motocikl prije vožnje, stanje guma, tlak u gumama, stanje kočionih obloga, ispravnost pokazivača smjera i električne instalacije (stop svijetla,svjetla obito). Prilikom vožnje noću, upotrijebite reflektirajuće boje (prsluk) kako bi što više utjecali vlastitim postupcima da vas i drugi sudionici vide na cesti.

 

Osobito skrećemo pozornost roditeljima mladih vozača koji su tek ušli u svijet motociklizma i novi su vlasnici mopeda ili motocika...obratite nam se sa punim povjerenjem, dati ćemo Vam savjet što nije mudro činiti, što napraviti da Vaše dijete ne bude poneseno „adrenalinom,hormonima i brzinom“ u životnu opasnost već da uživa u vožnji na dva kotača, shvati da je život samo jedan i da ga se isplati živjeti a ne ostaviti ga na cesti pod izlikom...netko je drugi kriv.

 

Kad se tragedija desi, potpuno je irelevantno tko je kriv, što je moglo biti uzrok i kada će i hoće li pravda sustići krivca jer vaše voljene osobe više nema da o tome svjedoči.

Molimo još jednom APSOLUTNO SVE SUDIONIKE U PROMETU, POGLEDAJTE DVA PUTA i pripazite jedni na duge jer samo tolerancijom možemo postići sklad življenja (i preživljavanja) na prometnicama.