Poligon sigurne vožnje u Delnice privukao velik broj motociklista iz cijele Hrvatske

Akademija sigurne vožnje motocikla okupila je 117 motocikla ukupno 124 motociklista.


Delnice su »okupirali« motoristi različitih registracija i to sve kako bi sudjelovali na još jednom Poligonu sigurne vožnje motocikla. Jedan od predavača bio je i dr. sc. Tomaž Tollazzi s Odjela projektiranja prometnica građevinskog fakulteta u Mariboru i jedan od osnivača Slovenske Agencije za sigurnost prometa.

– Održao sam sudionicima jedan dio teorijskog predavanja koji se ponajviše odnosio na vožnju kroz zavoje, pravilno kočenje, opasnosti pri krivinama i mnoge druge segmente. Bitno je naglasiti da je to veliki proces te da zajedno ovise jedni o drugome – i vozač i okolina i vozilo. Svakako se treba stalno educirati i raditi na svom znanju kao vozača. Primjerice, kolega Mladen Stjepan Vitković i ja radili smo statistiku koliko je bilo lani poginulih motociklista – u Sloveniji je bilo njih 7, a u Hrvatskoj 76. Porazne brojke i zato treba ustrajati na tome da ima što više ovakvih edukacija, kaže Tomaž Tollazzi.

Velik broj sudionika mogao je sudjelovati u praktičnom i teorijskom dijelu Poligona sigurne vožnje motocikla i to zahvaljujući brojnim suradnicima.

– Osjećan je odličan jer nastavljamo s tradicijom održavanja ovog poligona koji smo ove godine podigli na još veću razinu. Stigli su nam motociklisti iz Križevaca, Dubrovnika, Karlovca, Pule, Zagreba… Želio bih zahvaliti svima koji su bili uključeni u ostvarivanje još jedne edukacije i Poligona, rekao je Mladen Stjepan Vitković, suosnivač i instruktor Akademije sigurne vožnje motocikla.

Jedan od predavača bio je i Ivica Kezele iz delničke Auto škole Practic. Kaže da su mladi danas možda čak i prehrabri s vožnjom, te da kad se dobije vozačka dozvola treba i dalje nastaviti s edukacijom. U to nas je uvjerio i motorist Nikša Ivančević koji je stigao iz Dubrovnika.

– Vozim motor već 40 godina i svejedno svaki put nešto novo naučim. Ovogodišnji poligon je još bolje organiziran od lanjskog i ovo je sigurno odlična prilika da shvatimo gdje stojimo sa svojim (ne)znanjem te to ispravimo, poručio je Ivančević.

Poklone za sudionike osigurali MUP RH, Odjel sigurnosti prometa na cestama, a Jelo i bezalkoholno piće za sve sudionike u sklopu teoretskog dijela osigurala AŠ Practic- Ivica Kezele.

....

Izvor Novi list, Rijeka

Autorica teksta: Danijela Mihelčić

Fotografije: Mladen Stjepan Vitković