ZAGREB: Za Martinje 798 prekršaja, među alkoholiziranim rekorder s 3,69 g/kg promila!

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola evidentirano 143 prekršaja, a svaki peti od njih je imao više od 1,5 g/kg alkohola

 

Tijekom vikenda, od 10. do 13. studenoga, u dane „Martinja“ i proslave narodnog običaja kršenja mošta na području Policijske uprave zagrebačke provedena je pojačana provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 789 prometnih prekršaja, od čega 143 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 62 prekršaja nepropisne brzine, 124 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 48 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 27 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 378 ostalih prekršaja.

 

Tijekom samog „Martinja“, od 11. studenoga do jutarnjih sati 12. studenoga 2023. godine utvrđen je 81 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentraciji alkohola je 2,79 g/kg:

 

- u nedjelju, 12. studenoga 2023. godine u 2.45 sati je 33-godišnjak upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih, a kretao se kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Provedenim nadzorom je utvrđeno kako je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (2,79 g/kg). Osumnjičeni muškarac je isključen iz prometa te je nakon otrježnjenja uhićen i odveden nadležnom prekršajnom sudu.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola od 10. studenoga do 12. studenoga 2023. godine kod vozača i vozačica su:

 

U petak, 10. studenoga 2023. godine u 20.16 sati je 50-godišnjak upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Lavoslava Ružičke u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (3.69 g/kg). Nakon utvrđene alkoholiziranosti muškarac je odveden u Nastavni zavod za Hitnu medicinsku pomoć grada Zagreba, potom je smješten na otrježnjenje i nakon toga odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom od u iznosu od 1320 eura i zabranom upravljanja na rok od jednog mjeseca. Ujedno, vozaču je izdana Naredba o određivanju mjere opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole na rok od 12 sati.

 

U nedjelju, 12. studenoga 2023. godine u 4.05 sati je 46-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom novogradiških registarskih oznaka, a kretala se Bjelovarskom ulicom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom je utvrđeno da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,13 g/kg). Vozačica je isključena iz prometa, a vozačka dozvola oduzeta joj je na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirano je ukupno 10 osoba - test negativan, a dvije osobe odbile su se podvrgnuti testiranju na droge.

 

Prilikom provođenja akcije 19 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 27 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Od 143 prekršaja vozača s alkoholom u krvi kod 29 vozača (20,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 26 mladih vozača (18,2%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Tijekom dana vikenda i pojačanog nadzora sudionika u prometu zaprimljeno je ukupno devet dojava o potencijalnim ilegalnim utrkama i grubom kršenjem prometnih propisa uz stvaranje neprimjerene buke ili okupljanjima vozila i vozača. Za ukupno sedam dojava provedenim sveobuhvatnim provjerama policijskih službenika na terenu, nisu potvrđeni navodi iz dojava, dok su za dvije dojave dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđeni navodi iz dojave.

 

Pa je tako u subotu, 11. studenoga 2023. godine u 23.47 sati zaprimljena dojava građana da na parkingu trgovačkog centra u Buzinu osobni automobil drifta u rotoru. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli su 18-godišnjaka koji je upravljao osobnim vozilom zagrebačkih registarskih oznaka. Policijski službenici su protiv 18-godišnjaka podnijeli izvješće o počinjenom prekršaju iz članka 59, 75 i 52 Zakona o sigurnosti prometa na cestama (crveno svjetlo, slalom vožnja, proklizavanje kotača).