ZAGREB: Na meti "car meet" okupljanja, utvrđeno 147 prekršaja!

Na području Policijske uprave zagrebačke, u noći sa subote na nedjelju, 24. na 25. lipnja 2023. godine provedena je akcija pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u Gradu Zagrebu u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane.

 

Akcija je bila usmjerena prema vozačima koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir s naglaskom da većinom upravljaju modificiranim vozilima, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvarajući buku sudjelujući u utrkama na javnim prometnicama.

 

Tijekom provođenja same akcije od 21 do 3 sata, policijski službenici zaprimili su četiri dojave oko mogućih okupljanja u vezi ilegalnih uličnih utrka ili takve vrste okupljanja te potencijalnom kršenju prometnih propisa i remećenju javnog reda i mira zbog kršenja prometnih propisa kao što su buka rada motora, „proklizavanja“ kotača i slično. Tom prilikom, osim prekršaja nepropisnog parkiranja nisu utvrđeni drugi elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji.

 

Pojačanim postupanjem policijskih službenika u nadzoru prometa odnosno kontrole vozila i vozača utvrđena su ukupno 143 prekršaja i to 136 prekršaja iz segmenta prometa, dva prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici, tri prekršaja zbog noćnog izlaska maloljetnih osoba, dva prekršaja iz segmenta zlouporabe droga, također je utvrđeno jedno kazneno djelo krivotvorenja isprava zbog nepripadajuće registarske pločice na vozilu.

 

Policijski službenici utvrdili su 23 prekršaja (od toga radi se o četiri mlada vozača) zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u organizmu iznosila 2,24 g/kg zbog čega su četiri vozača uhićena , a jedan je zadržan na triježnjenju. Također, utvrđeno je pet prekršaja zbog odbijanja provjere utvrđivanja prisutnosti opojnih droga.

 

Zbog nepropisne brzine zabilježeno je 17 prekršaja, po jedan prekršaj zbog upravljanja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom te prekršaj zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Dva prekršaja prolaska vozilom na znak crvenog svijetla, dva prekršaja „proklizavanja“ kotača, dva prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te jedan prekršaj zbog ne postupanja po znaku policijskog službenika.

 

Osim navedenog, u vrijeme pojačanog postupanja dogodilo se ukupno devet prometnih nesreća na području Grada Zagreba u kojima je nastala materijalna šteta te jedna prometna nesreća na području Zaprešića u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

 

Ujedno, podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima akcijama redovno izvješćujemo javnost njenom najavom, a u konačnici i provedenim rezultatima.