VREMEPLOV: Mala povijest uklanjanja snijega s prometnica

U Hrvatskoj sustavna briga za uklanjanje snijega s prometnica ima dugu povijest – 1947. godine u Zagrebu je osnovana tvrtka Cestogradnja, čiji je zadatak održavanje gradskih prometnica u svim, pa i zimskim uvjetima

 

Prije suvremene ere meteorološki uvjeti odvijanja prometa nisu ljude odviše zabrinjavali. Kad bi snijeg zapadao kočije bi jednostavno zamijenili saonicama, a snijeg, barem u gradovima ne bi čistili s prometnica već bi snijeg, jednostavno utabali, čime su stvorili snježne ceste, barem u urbanim sredinama. Za taj su posao izumili snježne valjke, dakako, s konjskim pogonom.

 

Pojava automobila i ostalih prometala različitih namjena, širenjem cestovnog prometa, razbila je romantičnu iluziju snijegom prekrivenih puteva. Prva rješenja dolaze iz željezničkog prometa, no ona su uglavnom glomazna i neisplativa, jer zarana se došlo do spoznaje kako je za sigurniji promet zimi nužno snijeg u potpunosti odstraniti s prometnice. Zato suvremena mehanizacija za čišćenje snijega duguje više poljoprivredi nego željeznici.

 

Krajem 19 stoljeća u uporabi su tzv. "plugovi za snijeg", koji, u stvari orući po sniježnom prekrivaču stvaraju brazde po kojima se lakše kreće. Pionir u ovome poslu bio je Amerikanac Orange Jull, koji je svoj sniježni plug patentirao 1884. godine. Bila su to, u stvari dva ogramna ventilatora od kojih je jedan usisavao, a drugi razbacivao snijeg.

 

 

Ugradnja vijka za drobljenje snijega bila je iduća velika tehnička inovacija. Kanaddki mlijekar Arthur Sincard, frustriran nemogućošću isporuke svojih proizvoda u zimskim mjesecima, inspiraciju, također pronalazi u poljoprivrednim proizvodima. Njegov uklanjač i bacač snijega patentiran je 1896. godine, a funkcionira po istom principu kao i vršilica žita.

 

Od tada do danas razvijene su nebrojene inačice vozila i dodataka za uklanjanje snijega s prometnica.

 

U Hrvatskoj sustavna briga za uklanjanje snijega s prometnica ima dugu povijest – 1947. godine u Zagrebu je osnovana tvrtka Cestogradnja, čiji je zadatak održavanje gradskih prometnica u svim, pa i zimskim uvjetima.