Vožnja pod utjecajem alkohola je opasna i skupa vožnja!

Apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa

 

 

Podsjećamo da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te da mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

 

I ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa.

 

UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

 

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

 

ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

 

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

 

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

 

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

 

1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,

 

2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.