Stiže Martinje, što uvećava rizik u prometu! Vozači, budite odgovorni prema sebi i drugima!

U prvih deset mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke u prometnim nesrećama poginulo je 30 osoba, odnosno 20 osoba ili 40 posto manje. Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

 

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom na činjenicu da u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine slavimo Dan Svetog Martina - „Martinje“ kada postoji rizik da će određeni dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od 8. do 12. studenog 2019. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

 

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

Ujedno, tih će datuma i tijekom dana policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

 

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:

 

- ne sjedajte za upravljač vozila,

- osigurajte si prijevoz,

- razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,

- ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,

- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,

- imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu

- budite odgovorni prema sebi i drugima

 

Napominjemo da kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno:

 

- donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili

- uhićuje i uz optužni prijedlog počinitelja prekršaja privodi sucu za prekršaje.