NAZOR PROMETA: Brzina i dalje najčešći prijestup

Tijekom vikenda, od 3. do 6. svibnja 2019. godine, u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 765 prometnih prekršaja, od čega su 42 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, 416 prekršaja nepropisne brzine, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 4 pod zabranom, 10 prekršaja neregistriranih ili tehnički neispravnih vozila te 213 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena u petak, 3. svibnja 2019. godine oko 16.25 sati kod 32-godišnjaka, a koji je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Ulici križnog puta, kod kućnog broja 84 sudjelovao je u prometnoj nesreći, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola od 2,43 g/kg .

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica je izmjerena u nedjelju, 5. svibnja 2019. godine oko 2.20 sati kod 35-godišnjaknje, a koja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Selskoj cesti, a alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,03 g/kg.

Prilikom provođenja akcije, 1 osoba je smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a uhićenih osoba nije bilo. Tijekom provedbe akcije evidentirane su dvije osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 42 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 6 vozača (14,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (28,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.