KRIŽEVCI: Rekord za Martinje - za upravljačem bicikla s 3,22 promila!

Rezultati akcije "Dan bez alkohola"

 

Dana 11./12. studenoga 2021. godine od 6 do 6 sati, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u sklopu pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“, provedena je akcija „Dan bez alkohola“.

 

Tijekom akcije izvršen je nadzor 176 vozača od kojih je 139 vozača podvrgnuto ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu. Sankcionirano je 69 prometnih prekršaja, od čega osam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

 

Pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0,00 od 0,50 g/kg bio je jedan vozač, pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 0,50 do 1,00 g/kg bila su tri vozača, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,00 do 1,50 g/kg bilo je jedan vozač, dok su pod utjecajem alkohola u koncentracijama iznad 1,50 g/kg bila tri vozača.

 

Tijekom akcije izvršne je nadzor 20 mladih vozača te je tom prilikom utvrđeno osam prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u četvrtak, 11. studenoga, u 13.30 sati, u Velikoj Mučnoj, kod 58-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,22 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

 

Ističemo i 39-godišnjeg vozača koji je u četvrtak, 11. studenoga, u 14.42 sati u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

 

Tijekom akcije sankcionirano je i 14 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i jedan prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu.

 

Od ostalih, ističemo i 24-godišnjeg vozača koji je u četvrtak, 11. studenoga, u 22.30 sati na Trgu bana Lackovića u Križevcima zatečen kako upravljanja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,30 promila. Vozač je odbio podvrći se ispitivanju prisutnosti u organizmu. Vozač je na mjestu počinjenja prekršaja uhićen, a prilikom policijskog postupanja vozač je vrijeđao policijske službenike. Protiv vozača će danas, 12. studenoga biti proveden žurni prekršajni postupak.

 

Nadalje, za vrijeme provođenja akcije zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom u kojoj je radi ne držanje životinje pod nadzorom došlo do naleta osobnog automobila na psa.

 

Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, Policijska uprava koprivničko-križevačke nastavlja s provedbom pojačanog nadzora prometa povodom proslave „Martinja“ do 15. studenoga 2021. godine.

 

Osim nadzora alkoholiziranosti vozača vršiti će se i pojačani nadzor ostalih najtežih prometnih prekršaja te nadzor mladih vozača i recidivista.