HAC-u globalna nagrada za sigurnost na autocestama

Hrvatske autoceste (HAC) dobile su od Međunarodne cestovne federacije (IRF) globalnu nagradu za sigurnost prometa na autocestama "Pronađi način" ("Find a Way"), izvijestili su iz HAC-a, ističući da je to veliko međunarodno priznanje.

 

Međunarodna cestovna federacija (International Road Federation-IRF) nagradu "Find a W" pokrenula je u sklopu Desetljeća akcija Ujedinjenih naroda (UN) za sigurnost cestovnog prometa, a njezin začetnik je inženjer Abdullah Al-Mogbel, predsjednik IRF-a.

 

Riječ je o nagradi kojom se priznaje važnost provođenja strategija za smanjenje ozljeda na cestama i svake se godine dodjeljuje javnim tvrtkama za izvanrednu predanost u području sigurnosti cestovnog prometa, napominju iz HAC-a.

 

U povodu dodjele nagrade, predsjednik i izvršni direktor IRF-a C. Patrick Sankey objasnio je da je cestovna mreža zajednički prostor, a da cestovne agencije imaju središnju ulogu u omogućavanju sudionicima u prometu interakciju na siguran i pozitivan način kroz mjere koje umanjuju rizik i posljedice prometnih nesreća.

 

- Vizija i politike HAC-a pretočile su se u sigurnije okruženje za vožnju, o čemu svjedoče poboljšane oznake na cestama, prometni znakovi, uređaji za zaštitu uz cestu i projekti sigurnosti tunela. Također su rezultirali i sigurnijim uvjetima rada za izvođače cesta, kao i za bolje informiranje vozače, a zajedno te mjere su značajno mjerilo kvalitete za druge agencije, poručio je Sankey.

 

U planu novi projekti za još veću sigurnost

 

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan naglasio je da je velika čast što je IRF prepoznao dosadašnji rad te tvrtke te da je nagrada potvrda kvalitetne politike i strategije RH u upravljanju prometom na autocestama u državnom vlasništvu.

 

- Zadaća HAC-a je upravljanje prometom i gospodarenje autocestama, u čemu je sigurnost prometa primarni cilj jer sigurnost svih sudionika u prometu na autocestama nema alternativu, kazao je Huzjna, dodajući da im je nagrada i poticaj za daljnja poboljšanja i inovacije.

 

Iz HAC-a još iznose da upravljaju najvećim dijelom auto cestovne mreže u Hrvatskoj, uz najavu da će u idućem razdoblju unaprijediti razinu sigurnosti prometa kroz dva velika projekta.

 

Jedan je zamjena promjenjive prometne signalizacije s opremom nove generacije, čime će povećati protočnost prometa i informiranje sudionika u prometu, za što radove planiraju početi tijekom 2022., a završiti krajem 2024.

 

Drugi je projekt unapređenje sustava zaštitnih ograda na autocestama, što će utjecati na smanjenje posljedica prometnih nesreća, a za to radove planiraju početi u 2022. te ih završiti krajem 2025.