SNIJEG I POLEDICA NA CESTI: Izbjegavajte naglo ubrzavanje ili kočenje

Padanje snijega koji smanjuje vidljivost i zaleđena cesta najveću su prepreka sigurnoj vožnji. Najbolji je savjet da u takvim slučajevima, ako je moguće, vožnju izbjegavate. Vodite računa da nesigurnom vožnjom izlažete opasnosti sebe, svoje suputnike i ostale vozače s kojima dijelite cestu.

 

Ako ipak morate krenuti na put, dajemo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

 

Provjerite stanje na cestama i prilagodite vožnju.

 

Za svaku vožnju uzmite si nekoliko minuta više nego što vam je potrebno.

 

Prije nego što sjednete u automobil, dobro očistite sva stakla te uklonite snijeg i led.

 

Preporučljivo je u automobilu imati i strugalicu za snijeg i sklopivu lopatu, svjetiljku, pokrivač, dodatnu odjeću, obuću za snijeg, bocu vode i ponešto grickalica s duljim rokom trajanja.

 

Pobrinite se da zimi uvijek imate dovoljno goriva, predvidite mogućnost da u takvim prilikama može brzo doći do nesreća i zastoja zbog kojih bi vaše vozilo moralo biti uključeno dulje vrijeme. Ne zaboravite također da u zimskim uvjetima automobil troši više goriva.

 

  • Za svaki slučaj, uvijek imajte napunjenu bateriju mobilnog telefona ili punjač mobitela primjeren za automobil.
  • Brzinu vožnje uvijek prilagodite uvjetima na cesti.
  • Izbjegavajte naglo ubrzavanje ili kočenje.
  • Poštujte sigurnosni razmak.

 

Ako vam automobil počne krivudati na zaleđenoj cesti, izbjegavajte trzanjem okretati volan i ostanite mirni. (Osobna vozila koja imaju ABS-sustav protiv blokiranja kotača u slučaju naglog kočenja na zaleđenoj cesti automatski izvode niz pritiskanja i otpuštanja kočnica. Ako upravljate vozilom bez ABS-a, s osjećajem pritišćite papučicu kočnice i ako shvatite da su se kotači zablokirali, papučicu malo otpustite.)

 

Ukoliko, unatoč poštivanju navedenih pravila, dođe do nesreće tada ostanite mirni, pozovite pomoć (broj 112) i slijedite upute. Odmah nakon toga, ako je to moguće, pokušajte vozilo pomaknuti uz rub ceste, što dalje od prometa. Upalite sva četiri pokazivača smjera tako da vas ostali sudionici u prometu mogu vidjeti. Postavite sigurnosni trokut i pričekajte pomoć.

 

Ako zapnete u snijegu, izravnajte kotače i sporo ubrzavajte. Izbjegavajte brzo okretanje kotača jer ćete zapeti još dublje. Ljuljajte vozilo naprijed-nazad tako da se koristite njegovom težinom i zamahom da se izvučete van. Može se dogoditi da ni to ne bude dovoljno. Ako ne možete dalje, motor uključite svakih nekoliko minuta, što je dovoljno da vam bude toplo. Redovito otvarajte prozor da u vozilo uđe svjež zrak. Pobrinite se da ispušna cijev nije ispunjena snijegom, jer u protivnom pare ugljikova dioksida ulaze u unutrašnjost vozila.

 

Vozilo pripremite za zimu te budite pripravni na moguće opasne okolnosti jer će vam to omogućiti veću sigurnost na cesti i nadzor nad vašim vozilom.