SLOVO ZAKONA: Što je polica osiguranja od auto odgovornosti?

Vožnja neosiguranim vozilom je najskuplja vožnja!

 

Prema zakonu, vlasnici ili korisnici motornih vozila, dužni su sklopiti ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti kako bi se zaštitile žrtve u prometu. Ugovaranjem obveznog osiguranja vozila osiguravate svoju odgovornost prema trećim osobama za štete uzrokovane vlastitim vozilom u zemlji i inozemstvu.

 

Polica osiguranja od auto odgovornosti jedan je od uvjeta koje vlasnik mora priložiti da bi stanica za tehnički pregled registrirala vozilo. Police osiguranja izdaju osiguravajuća društva, sastavni je dio ugovora o osiguranju, a osiguranjem vlasnik vozila pokriva svoju odgovornost za materijalne i nematerijalne štete počinjenje u prometu nad trećim osobama.

 

Tijekom 2019. godine omogućena je elektronička dostava police osiguranja između osiguravajućih društava i stanica za tehnički pregled. Svaka polica osiguranja ima datum početka i završetka važenja, a vozilu se sukladno i datumu isteka važenja police osiguranja ovjerava datum važenja odnosno isteka prometne dozvole. Vozilo ne smije sudjelovati u prometu na cestama nakon isteka važenja prometne dozvole i police osiguranja.