Oprez, magla donosi mokar i klizav kolnik!

Obzirom na nepovoljne vremenske prilike odnosno maglu i klizave kolnike, oprezno u prometu!

 

 

Obzirom na predstojeće vremenske prognoze prema kojima nas tijekom predstojećeg tjedan očekuju kišne oborine i magla, uslijed kojih je kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

 

Vozače bicikala molimo da za vrijeme ovih nepovoljnih vremenskih uvjeta obavezno koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake, te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti. Podsjećamo ih i na obavezno kretanje postojećim biciklističkim stazama i trakama odnosno nogostupima.

 

Na građane, posebice građane mlađe životne dobi, apeliramo da ne upravljaju motornim vozilima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije.

 

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.

 

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake, te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

 

Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja odnosno da je brzinu potrebno uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, vremenskim uvjetima, stanju prometnice (klizav kolnik), vidljivošću i preglednošću ceste.

 

 Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

 

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla. Prilikom vožnje unatrag potrebno je upaliti sva četiri pokazivača smjera.

 

Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera, a prije prolaska kroz raskrižje potrebno se pravovremeno prestrojiti u odgovarajuću prometnu traku.

Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika, te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila.

 

 

 

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.

 

 

 

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.