Prosinac 02, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SLOVO ZAKONA: Nakon poništenja vozačke iznova na ispit, ali tek za dvije godine!

Za vozače kojima je poništena vozačka dozvola propisuje se novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana

 

Nedavno je objavljeno kako je je u Dubrovniku poništeno 66 vozačkih dozvola. Radi se o mladim vozačima koji su u dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova zbog raznih prekršaja u prometu te ostalim vozačima koji su u istom razdoblju prikupili 12 negativnih bodova

 

Vozački ispit oni kojima je vozačka dozvola ukinuta ili poništena, mogu polagati ponovno, ali tek nakon što prođe dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

 

Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnih prekršajnih bodova u vozačku dozvolu propisani su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine.

 

Dodajmo ovom da se za vozače kojima je poništena vozačka dozvola, kao i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit, propisuje novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana.

 

Osim financijskog aspekta i nemogućnosti vožnje dvije godine koji su rezultat poništenja vozačke dozvole, posebno naglašavamo sigurnosni aspekt vožnje pod utjecajem alkohola ili nepropisnom brzinom koji prekršaji, prema policijskim statistikama, najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

 

Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem obrasca koji se nalazi na službenim web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Poštujući prometne propise štite svoj život, živote svojih suputnika i živote ostalih sudionika u prometu!