VARAŽDIN: Reflektirajući prsluci za bicikliste

Na području PU varaždinske provedena operativna akcija „Pješaci i biciklisti"

 

Za vrijeme akcije utvrđeno je ukupno 71 prekršaj, od čega 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 12 ostalih prekršaja. Najviše prekršaja počinili su biciklisti nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću i pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Sankcioniran je i 1 pješak koji se noću kretao kolnikom na način da nije bio označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Također, 5 prekršaja počinili su i vozači osobnih automobila nepropuštanjem pješaka na pješačkim prijelazima.

 

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

 

 

U gradu Varaždinu na semaforiziranom raskrižju ulica J Merlića i K. P. Krešimira IV. zatečena je vozačica bicikla koja je na raskrižju prošla biciklom unatoč upaljenom crvenom svjetlu na semaforu, a za vrijeme vožnje koristila je mobitel na način kojim se umanjuje sigurnost upravljanja biciklom. Istoj za počinjene prekršaje prijeti novčana kazna u iznosu do 8000 kuna.

 

U Gornjem Knegincu u Topličkoj ulici zatečen je vozač bicikla kako upravlja istim krivudajući kolnikom. Prilikom pokušaja zaustavljanja isti je odbio postupiti po naredbama policijskih službenika, a kada je zaustavljen odbio se podvrgnuti alkotestiranju, iako je pokazivao vidljive znakove alkoholiziranosti, odbio je dati na uvid osobnu iskaznicu, te je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

 

Nad istim su uporabljena sredstva prisile, te je doveden u prostorije policije gdje je zadržan do otrježnjenja. Za počinjene prekršaje prijeti mu izricanje novčane kazne u iznosu 2200 kuna.