MOTOCIKLISTIČKI APEL: Tolerancijom do (su)života na prometnicama

Mjeseci pred nama donose pojačanu prisutnost motociklista u prometu. Na što moraju paziti svi sudionici u prometu?

 

 

piše: Mladen Stjepan Vitković-Stipko *

 

U proteklih 10 godina više od 930 motociklista i mopedista izgubilo je svoj život. Ti ljudi nisu više među nama.

 

Naša Udruga, stalnim usavršavanjem na pokaznim poligonima, suradnjom sa MUP RH odjelom za sigurnost cestovnog prometa, Policijskom akademijom, Prometnim fakultetom, Ministarstvom prometa i nizom ostalih institucija aktivno radi na usavršavanju znanja i vještina svih vozača mopeda i motocikla koji to žele i to potpuno besplatno. Zadnji trening sigurne vožnje održan nedavno u Delnicama u suradnji sa AŠ Practic-Delnice,PP Delnice i PP Rijeka.

 

 

Spoznajom da moramo poći i od sebe samih, da i nama samima treba edukacija i vježba, svakodnevno provodimo aktivnosti vezane za našu vlastitu sigurnost. Izradom projekata koji se izravno tiču aktivne i pasivne sigurnosti motociklista, prepoznati smo od svih relevantnih institucija RH po pitanju sigurnosti cestovnog prometa i konstantnom radu na preventivi sigurnosti cestovnog prometa.

 

Zato još jednom molimo apsolutno sudionike u prometu da prigodom kretanja prometnicama, uvijek pogledaju DVA PUTA u retrovizore svojih vozila, provjere „mrtvi kut“, koriste pokazivače smjera tzv.žmigavce i budu osobito oprezni kad ugledaju svjetla motocikla u prometu. Vrlo je teško procijeniti udaljenost, a zanemaruje se i činjenica da ispred sebe nemamo zračne jastuke ni sigurnosne pojaseve već je sraz sa, primjerice, drugim vozilom, često poguban. Ne oduzimajte nam prednost „izlijetanjem“, ne žurite, propustite motocikliste!

 

Ispod zaštitne kacige i zaštitne opreme nalaze se ljudi, osobe, potpuno ravnopravni sudionici u prometu sa jednakovrijednim pravom na život kao i na siguran povratak u zagrljaj svojih najmilijih.

Ne dozvolimo dijeljenje na dobre i loše, jače i slabije sudionike u prometu! Zato valja uvijek krenuti od sebe samih, pripazimo prvo na vlastite poteze, a tek onda očekujmo korekciju poteza drugih sudionika u prometu.

 

 

Motociklistima i mopedistima poručujemo da koriste zaštitnu opremu, koriste tehnički ispravan i registriran moped ili motocikli te svojom defanzivnom vožnjom prilagode brzinu stanju kolnika koji još nije u dovoljnoj mjeri očišćen od fragmenata pijeska te hladan u jutarnjim satima što znatno utječe na prianjanje pneumatika.

 

Provjerite vlastiti motocikl prije vožnje, stanje guma, tlak u gumama, stanje kočionih obloga, ispravnost pokazivača smjera i električne instalacije (stop svijetla,svjetla osobito). Prigodom vožnje noću, upotrijebite reflektirajuće boje (prsluk) kako bi što više utjecali vlastitim postupcima da vas i drugi sudionici vide na cesti.

 

Osobito skrećemo pozornost roditeljima mladih vozača koji su tek ušli u svijet motociklizma i novi su vlasnici mopeda ili motocika...obratite nam se sa punim povjerenjem, dati ćemo Vam savjet što nije mudro činiti, što napraviti da Vaše dijete ne bude poneseno „adrenalinom, hormonima i brzinom“ u životnu opasnost, već da uživa u vožnji na dva kotača, shvati da je život samo jedan i da ga se isplati živjeti a ne ostaviti ga na cesti pod izlikom da je „uvijek netko je drugi kriv”.

Kad se tragedija dogodi, potpuno je nevažno tko je kriv, što je moglo biti uzrok i kada će ( i da li će) pravda sustići krivca, jer vaše voljene osobe više nema da o tome svjedoči.

 

Molimo još jednom APSOLUTNO SVE SUDIONIKE U PROMETU, POGLEDAJTE DVA PUTA i pripazite jedni na duge, jer samo tolerancijom možemo postići sklad življenja (i preživljavanja) na prometnicama.

 

..........

* predsjednik Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“