ZAGREB: U nadzoru prometa - najviše prebrzih

U noćnim satima u dane vikenda, od 29. ožujka do 1. travnja 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 509 prometnih prekršaja, od čega je 50 prekršaja vozača s alkoholom, 189 prekršaja nepropisne brzine, 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 180 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 30. ožujka 2019. godine oko 1.50 sati, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kroz Sesvete, kolnikom Ulice Ljudevita Posavskog u smjeru juga. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 2,41 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva.
 
- u subotu, 30. ožujka oko 3.50 sati, 38-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom kneza Branimira u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 1,58 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa i smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva.
  
Prilikom provođenja akcije 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a tri su osobe uhićene i privedene na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Od 50 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  13 vozača (26%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (18%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.