ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

Tog dana u Republici Hrvatskoj provodit će se aktivnosti nadzora brzine kretanja vozila

 

Speed Marathon je 24-satni nadzor brzine na području cijele Europe, tijekom kojega se policijskim djelovanjem osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

 

Ova akcija organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja.

 

U poduzimanje aktivnosti na području Republike Hrvatske 21. travnja bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

 

Policijski službenici pritom nadziru brzinu odobrenim metodama i uređajima, a prijestupnici se zaustavljaju i kažnjavaju na licu mjesta. Također, prekršaji brzine utvrđuju se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.

 

Prekršaji prekoračenja dopuštene brzine kretanja događaju se svakodnevno u svim europskim zemljama.

 

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

 

Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa.

 

Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina.

 

Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.