NADZOR PROMETA: Više od polovice kontroliranih - prekoračenje dopuštene brzine

U noćnim satima u dane vikenda, od 12. do 15. travnja 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 856 prometna prekršaja, od čega su 64 prekršaja vozača s alkoholom, 474 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 236 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 13. travnja 2019. godine oko 4 sata, 25-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka, Riječkom ulicom u smjeru istoka u zabranjenom smjeru. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 1,78 g/kg alkohola u organizmu. Uhićen, prepraćen na sud i oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
- u subotu, 13. travnja 2019. godine oko 2.30 sati, 44-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Resnik u smjeru juga. Obavljenim nadzorom izmjerena joj je koncentracija od 0,83 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa.
 
Prilikom provođenja akcije šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i također šest osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Od 64 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod sedam vozača (10,9 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 16 mladih vozača (25 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.