Konferencija "Sigurnost u prometu – izazovi novih tehnologija"

Časopis Zaštita organizira 23. 5. 2024. godine u Zagrebu konferenciju Sigurnost u prometu – izazovi novih tehnologija

Na hrvatskim cestama u 2023. poginule su 273 osobe. Sa 69 poginulih godišnje na milijun stanovnika ponovno smo među tri prometno sigurnosno najlošijih zemalja u Europskoj uniji. Prometne nesreće i u Hrvatskoj predstavljaju značajan javnozdravstveni problem. Broj poginulih nam raste, jednako kao i broj teško ozlijeđenih osoba, ali i onih koji su prošli s lakšim ozljedama. Broj prometnih nesreća nam je u porastu i zastrašuje brojka od više od 31.000 prometnih nesreća koliko ih je bilo lani.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se na području PU Zagrebačke, a slijedi Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska, s tim da je poginulih bilo najviše upravo u potonjoj. Na prometnicama u Hrvatskoj posljednjih godina, gubimo oko 250 ljudi godišnje što je zastrašujući podatak i surovi podsjetnik na to da bismo se svi trebali odgovornije ponašati u prometu i usvojiti puno više prometne kulture no što je sada imamo.  

U zadnjem desetogodišnjem razdoblju (2011. – 2020.) ukupno je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradalo 3 324 osoba, a 144 708 osoba je ozlijeđeno.

U prometnim nesrećama, na globalnoj razini, godišnje život izgubi više od 1,3 milijuna ljudi. Prometne nesreće vodeći su uzrok smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina. Posebno ugrožena skupina su pješaci, biciklisti i motociklisti koji čine više od polovice smrtno stradalih u prometu.

U RH je čovjek uzrok 57 posto teških prometnih nesreća. Brzina, alkohol i neoprezna vožnja te, naravno, kombinacije ovih triju čimbenika krivac su za najveći broj prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama.

Kako bismo ukazali na važnost preventivnih mjera te upozorili na opasnosti i posljedice upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa..., ali i ponudili odgovore kako prometnice učiniti sigurnijim, časopis Zaštita organizira 23. 5. 2024. godine u Zagrebu konferenciju u Sigurnost u prometu – izazovi novih tehnologija.

Stručne teme koje konferencija obrađuje:

  • Regulativa o sigurnosti prometa na cestama – najave, trendovi, budućnost
  • Što nam donosi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za 2024.
  • Novi projekti za sigurnije ceste i prometnu infrastrukturu
  • Nove tehnologije za sigurnije ceste i prometnu infrastrukturu
  • Videonadzor i kamere na prometnicama
  • Nova prometna rješenja u gradovima
  • Osiguranje motornih vozila
  • Stanje voznog parka u Hrvatskoj
  • Budućnosti automobilske industrije – autonomna vozila, umjetna inteligencija, trendovi i predviđanja