AŽURIRANJE GLOBALNE NAVIGACIJE: Google ponovno snima hrvatske prometnice za Street View

Automobili s kamerama koji bilježe panoramske snimke ulica i okoline za Google Street View od travnja do lipnja ponovno će obići mnoge gradove i ceste diljem Hrvatske kako bi ažurirali Googleove karte

 

Google je najavio kako će se njihovi automobili iz programa Google Street View ovoga proljeća vratit u Hrvatsku. Sljedećih mjeseci, točnije već od sada pa do lipnja, krenut će na put obilazeći mnoge gradove i ceste diljem zemlje. Cilj ove ponovne vožnje bit će ažuriranje fotografija gradova, cesta i autocesta na Googleovim online kartama.

 

Zahvaljujući usluzi Google Street View korisnici imaju priliku razgledati većinu hrvatskih gradova te brojne povijesne znamenitosti kao što su Orlandov stup u Dubrovniku, katedrala svetog Jakova u Šibeniku ili osječka Tvrđa, kao i prirodne ljepote poput Parka prirode Papuk. Google je svjestan da se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, kao i da ponekad prirodne katastrofe ostave svoj trag, pa fotografije treba redovito ažurirati. Nove fotografije pomoći će korisnicima da se još bolje orijentiraju i lakše planiraju putovanja, poručili su iz Googlea.

 

 

Očuvanje privatnosti

 

Google Street View dostupan je u više od 220 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj je aktivan od 2012. godine. Osim ulica i cesta, Google je fotografirao i pješačke zone hrvatskih gradova i drugih mjesta do kojih automobili nemaju pristup, kao što je splitska Riva ili Stari grad u Varaždinu.

 

Iz Googlea napominju i da ulažu maksimalne napore kako bi zaštitili privatnost, a istodobno omogućili svim korisnicima prednosti usluge Street View. Svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada kojom se zamućuju lica ljudi i oznake registarskih pločica na snimkama. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih fotografija koje možete prijaviti pritiskom na tipku "Report a problem" u donjem lijevom kutu ekrana.

 

Vožnje Googleovih kamerama opremljenih vozila Hrvatskom započet će 8. travnja, a više informacija o Street View usluzi i gdje trenutno voze Google Street View automobili možete pronaći ovdje.

 

....

 

izvor: BUG, https://www.bug.hr