MATAIJA: Cilj nam je smanjiti broj poginulih na cestama za 50% u 2020.

Trinaest posto manje poginulih u prometnim nesrećama, 12 posto manje teško ozlijeđenih, ukupno 6.1 posto manje nesreća - to su podaci za 11 mjeseci ove godine u usporedbi s lanjskim istim razdobljem

 

 

Loša je vijest da i dalje svjedočimo strašnim nesrećama poput jučerašnje u Labinu, u kojoj je vozačica pod utjecajem alkohola vozilom uletjela na terasu ugostiteljskog objekta, usmrtila jednu osobu i dvije teško ozlijedila.

 

Voditelj MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija u Temi dana HRT-a je rekao da su razlozi koji su doveli do ovako teške nesreće uobičajeni - kombinacija brzine i vožnje pod utjecajem alkohola.

 

- Mi cijelo vrijeme upozoravamo i na strože zakonske odredbe ali i na sve ostale naše aktivnosti. Radimo i preventivno i represivno u cilju da smanjimo broj smrtno stradalih osoba. Podaci koje ste naveli na početku emisije ohrabruju ali mi smatramo da možemo biti još bolji. Još nam previše ljudi gine na prometnicima, rekao je Mataija.

 

Kaže kako su svi statistički podaci bolji ako ih se uspoređuje s prošlom godinom.

 

- Ono što je najvažnije - 39 osoba je manje smrtno stradalo, to je 13 posto. Međutim, svi statistički podaci su bolji ako ih se uspoređuje s prošlom godinom - 6 posto je manje prometnih nesreća, 12 posto manje teško tjelesno ozlijeđenih osoba i 8 posto manje lako tjelesno ozlijeđenih osoba. Dakle, podaci su bolji, međutim, želimo da oni budu još puno bolji, naglasio je.

 

Smatra da je jednim dijelom za manje stradalih na cestama zaslužan i novi, rigorozniji zakon.

 

- Mislim da su i ove naše aktivnosti koje provodimo definitivno doprinijele boljoj sigurnosti. Preko 3 tisuće onih najtežih prometnih prekršaja smo mi utvrdili. Međutim podatak da imamo preko 3300 vozača koji i dalje rade te prekršaje je zabrinjavajući, kaže Mataija.

 

Kaže kako je najveća do sada izrečena kazna zatvora 120 dana vozaču koji je napravio više najtežih prekršaja, a najviša izrečena novčana kazna je u iznosu od 30.500 kn.

 

- Naš glavni cilj je da na kraju 2020. smanjimo broj smrtno stradalih za 50 posto u odnosu na 2019., objavio je.

 

Noćas oko jedan sat, u teškoj prometnoj nesreći u Velikoj Pisanici kod Bjelovara poginuo je 19-godišnji vozač, a 17-godišnjak i drugi 19-godišnjak teško su ozlijeđeni. Vozilo u kojemu su bili sletjelo je s ceste, udarilo u zid kuće i prevrnulo se na krov.

 

Mataija kaže da je za nesreću u Bjelovaru vjerojatno krivo neiskustvo vozača i noćni sati. Otkrio je i plan prometne policije tijekom nadolazećih blagdana.

 

- Definitivno ćemo pojačano raditi što se tiče sigurnosti prometa, odnosno nadzora vozila i vozača. Usmjerit ćemo se na one najteže i najčešće prekršaje i na vozače koji ih najčešće rade - vozače recidiviste. Imat ćemo nultu toleranciju prema alkoholu, najavio je.

 

Zbog najavljenih neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine uputio je upozorenje i motoristima, biciklistima i pješacima kojih u prometu još uvijek ima u velikom broju.

 

- Pozvao bih ih da brinu o vlastitoj sigurnosti u prometu i označe se reflektirajućim prslucima ili svjetlijom odjećom kako bi bili vidljiviji i omogućili drugim sudionicima u prometu da ih primijete i tako izbjegnu nesreću, poručio je Mataija.

 

.....

 

video pogledajte na linku:

http://vijesti.hrt.hr/566519/mataija-cilj-nam-je-smanjiti-broj-poginulih-na-cestama-za-50-u-2020?jwsource=cl