ZAGREB: Dan Fakulteta prometnih znanosti

Zagrebački Fakultet prometnih znanosti u ponedjeljak, 10. listopada obilježio j 38 godina rada i 30 godina studija aeronautike, a na obilježavanju dana toga fakulteta istaknuta je njegova nezaobilazna uloga u razvoju pametnih prometnih rješenja i zelenoj tranziciji.

 

"Osim što školujemo studente i provodimo znanstvena istraživanja iz područja aeronautike, prometa i logistike, radimo puno i za gospodarstvo i industriju, te time dajemo dodanu vrijednost hrvatskom društvu i gospodarstvu", rekao je dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić.

 

Dodao je da su u zadnjih nekoliko godina svi studijski programi popunjeni, a da je trenutno na fakultetu oko 1500 studenata.

 

 

Zanimanja koja studenti steknu na fakultetu su u skladu s budućnošću prometa, rekao je Šoštarić i dodao da budućnost vidi u modernoj tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, 5 i 6G komunikaciji, a da je sve to u funkciji razvoja prometa, logistike i aeronautike.

 

Vlada je osigurala značajna sredstva za prometni sustav, rekla je na obilježavanju dana fakulteta ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

 

"Da bismo imali cjelogodišnji i ravnomjerno razvijeni turizam, moramo imati razvijenu prometnu infrastrukturu, kvalitetno upravljanje prometnim sustavom i modernu mrežu", istaknula je.

 

Država je prema njezinim riječima osigurala veliki iznos sredstava za prometni sustav, intermodalne sustave, razvoj transeuropske transportne mreže, kao i za razvoj "pametnih" gradova.

 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da "Zagreb čekaju veliki prometni izazovi i velika transformacija prometnog sustava", za što treba stručnjake i pametna rješenja, a Fakultet prometnih znanosti je glavna institucija u Hrvatskoj upravo za razvoj prometnog sustava.

 

Najavio je transformaciju zagrebačkog javnog prijevoza, obnovu voznog parka tramvaja i autobusa i širenje tramvajske mreže.

 

Smatra da je Fakultet prometnih znanosti glavna institucija u Hrvatskoj za tranziciju Grada Zagreba na održiviji, zeleniji i raznovrsniji prometni sustav.