NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA: Sigurna vožnja

Čak 38 % teških prometnih nesreća na prometnicama u Republici Hrvatskoj ima za okolnost neopreznu vožnju

 

Statistička analiza podataka na čijim rezultatima su temeljene mjere i potencijali iz područje djelovanja „Sigurna vožnja“, odnosi se na prometne nesreće kojima su nepoštovanje prometnih pravila i nepropisno kretanje vozila bile okolnosti koje su prethodile nesreći. Pri tome nisu uzete u obzir prometne nesreće kojima su brzina i alkohol i/ili psihoaktivne tvari bile okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći.

 

Čak 38 % teških prometnih nesreća na prometnicama u Republici Hrvatskoj ima za okolnost neopreznu vožnju, ne uključujući brzinu, alkoholiziranost te čimbenike vezane za prometnu infrastrukturu i vozilo. Pri tome se gotovo trećina takvih teških prometnih nesreća odnosi na nepoštovanje prednosti prolaska.

 

Za potrebe smanjenja broja teških prometnih nesreća kojima je okolnost neoprezna vožnja definirana je 21 aktivnost podijeljena u sedam mjera:

 

• Proširenje postojećih i uvođenje novih preventivno-edukativnih programa u svim odgojno-obrazovnim ustanovama

• Provođenje preventivno-edukativnih i promidžbenih aktivnosti

• Načelo cjeloživotnog učenja

• Osposobljavanje kandidata za vozače i vozački ispiti (edukacija i zakonska regulativa)

• Istraga prometnih nesreća

• Istraživanja.

 

Provođenjem definiranih mjera predviđa se smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama kao i broja teških prometnih nesreća kojima je okolnost neoprezna vožnja za 50 % do kraja planskog razdoblja Nacionalnog plana, odnosno s 959 na 479 teških prometnih nesreća.