LJETNO RAČUNANJE VREMENA: Sat unaprijed i prometni propisi

Ovog vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena. U nedjelju, 26. ožujka u dva sata ujutro pomaknut ćemo kazaljke na tri sata ujutro.

 

 

Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)

 

Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

 

Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

 

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

 

 Letno računanje vremena će trajati do 29. listopada.

 

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

 

Podsjetimo, prema odlukama Europske unije pomicanje sata trebalo se ukinuti. Sve države članice nisu još složne hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.