SAVJETI: Kad mijenjati motorno ulje?

Servisne intervale te zamjenu ulja za pojedine motore i vrste motornog ulja određuju proizvođači vozila. Servisni intervali određeni su s obzirom na prijeđene kilometre vozila (obično između 10.000 km i 30.000 km) ili vrijeme (na godinu ili dvije).

 

 

Neki proizvođači vozila pak određuju servisne intervale zamjene ulja temeljem načina vožnje koje prati računalo u vozilu.

 

Potrebno je držati se servisnih intervala za vrijeme trajanja garancije vozila jer nisu propisani samo zbog zamjene motornog ulja. S obzirom na kvalitetu mazivih ulja koja su trenutačno na raspolaganju na tržištu, definirani intervali za zamjenu motornog ulja mogli bi biti dulji.

 

Kad istekne garancija, nije potrebno da ga mijenjate godinu dana ako koristite kvalitetno motorno ulje i još niste prešli sve kilometre koji su propisani za servisni interval. Mijenjajte ga kad dosegnete taj broj kilometara.

 

Kako stoje stvari s motociklima?

 

Motociklisti ne uživamo samo u vožnji, već nam motor predstavlja i objekt kojem posvećujemo punu pozornost i kod održavanja. Tako obično mijenjamo ulje barem jednom godišnje.

 

Ali većina motociklista u Sloveniji u godinu dana ne prijeđe broj kilometara koje je potrebno prijeći za zamjenu motornog ulja. Stoga savjetujem da motorno ulje mijenjate na jesen, pred zimskim odmorom motocikla i ne na proljeće prije početka motociklističke sezone. Ako s istim uljem učinite već puno kilometara i dodaci su posljedično već istrošeni, mogu nastati štetni spojevi koji s vremenom mogu oštetiti sastavne dijelove motora.

 

Prije nego što očistite i pospremite vašeg konjića, zamijenite mu motorno ulje i maknite akumulator na toplo. Potom se možete predati sanjarenju i planiranju motociklističkih putovanja za iduću godinu.

 

Mineralno, polusintetičko ili sintetičko ulje?

 

Oznake mineralno, polusintetičko ili sintetičko ulje odnose se na bazna ulja koja dobivamo iz sirove nafte. Osnova su za tvorbu ulja odgovarajuće kvalitete i specifičnosti za pojedine pogonske agregate. Svako motorno ulje je naime sastavljeno od baznog ulja (75-95%) i dodataka koji poboljšavaju karakteristike ulja.

 

Sintetička bazna ulja su u potpunosti "kemijski čista" ulja. Imaju bolje karakteristike od mineralnih ili polusintetičkih baznih ulja koja zbog svoje kemijske strukture pomalo zaostaju u karakteristikama.

 

Bolja su potpuno sintetička ulja.

 

Što je s miješanjem ulja?

 

Kod zamjene ulja uvijek u cijelosti natočite ulje istog proizvođača, jednake viskoznosti (gradacije), kvalitete i specifikacije (s obzirom na preporuku proizvođača vozila).

 

Ako morate nužno dolijevati ulje u motor i nije vam dostupno propisano motorno ulje, sintetičkom ulju možete doliti i mineralno ulje i obrnuto. Isto tako možete bez štete za motor dodati ulje različite viskoznosti (gradacije) i različitog proizvođača ako je odgovarajuće kvalitete.

 

Ako ste pak ostali bez zadovoljavajuće količine motornog ulja u motoru negdje "Bogu iza nogu", upotrijebite bilo kakvo motorno ulje. Motor neka ne radi bez njega jer to je za njega smrt, a za vas početak problema.

 

 

.........

 

AUTOR: MAG: LUDVIK PEVEC

 

Stručnjak je u području maziva, zaposlen u Slovenskim željeznicama, gdje se profesionalno bavi održavanjem vozila. Autor je više stručnih članaka i istraživanja na temu maziva i održavanja vozila koje je predstavio na međunarodnim skupovima i konferencijama. Izvanredni je profesor, motociklist i oprezan vozač na cesti jer je sigurnost uvijek na prvom mjestu.