Rujan 29, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ZAGREB: Vikendom najviše prekršaja prekoračenja dopuštene brzine

Tijekom pojačanog postupanja za vikend zagrebačka policija evidentirala 615 prometnih prekršaja

 

 

Tijekom vikenda, od 7. do 10. svibnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 615 prometnih prekršaja, od čega 52 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 289 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 154 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 8. svibnja oko 20.50 sati, 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom u Dubravi u Ulici Braće Radića te obavljenom kontrolom utvrđena mu je koncentracija od 2,31 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa i smješten u posebne prostorije do otrežnjenja.

 

U subotu, 8. svibnja oko 1.50 sati, 22-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom, a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. U nadzoru prometa kod raskrižja s Ulicom Charlesa Darwina izmjerena joj je koncentracija od 0,80 g/kg alkohola u organizmu, zbog čega je isključena iz prometa.

 

Prilikom provođenja akcije šest je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su dvije osobe koje su imale negativan test.

 

Od 52 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (23,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 8 mladih vozača (15,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.