Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Hrvatski para atletičari – najtrofejniji

Kategorija: Info

Stvarne potrebe klubova atletičara s invaliditetom nisu velike niti su nerealne, ali su zanemarene u odnosu na sport osoba bez ikakvih oštećenja. Zato raduju i mali pomaci u uvjetima treninga tih sportaša

 

Atletičari s invaliditetom jedni su od najtrofejnijih hrvatskih sportaša. Nedavno je Hrvatska atletska reprezentacija na Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu osvojila čak osam medalja, pri čemu dva zlata. Najsjajnija odličja osvojili su Zoran Talić u skoku u dalj s novim rekordom europskih prvenstava i Matija Sloup u kugli s osobnim rekordom. Srebrne medalje osvojili su Deni Černi u kugli i Ivan Katanušić u disku sa svojim najboljim rezultatom sezone, a brončana odličja osvajaju Miljenko Vučić i Petra Štruklec u disciplini bacanja kugle, te Mikela Ristoski u skoku u dalj i Vladimir Gašpar u disciplini bacanja koplja.

Uz ta najnovija dostignućima naših paraolimpijaca atletičara valja podsjetiti na njihove uspjehe na globalnoj razini u oštroj svjetskoj konkurenciji. Darko Kralj je na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. četiri puta u disciplini bacanja kugle rušio svjetski rekord, a na istim igrama kopljaš Branko Budetić, također osvaja, zlato. Pekinški zlatni niz upotpunila je Antonija Balek koja je zlatnim hicima koplja i diska oborila i dva svjetska rekorda u spomenutim disciplinama. Na idućim paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Budetić osvaja broncu, a skakač u dalj Zoran Talić srebrenu medalju. Nakon posljednjim igara u Rio de Janeiru u Hrvatsku se sa najvišim odličjem vratila Mikele Ristoski, dok Zoran Talić donosi srebro.

Ovi respekatabilni sportski rezultati za hrvatski sport postignuti su u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom (HASOSI), koji djeluje od 2006. godine, kada je Zakonom o sportu izjednačena prava športaša s invaliditetom sa športašima bez invaliditeta. Danas Savez broji 10 redovnih atletskih klubova osoba s invaliditetom te 3 pridružena sa preko 150 registriranih atletičara iz cijele Hrvatske. Prepoznajući širu društvenu ulogu paraolimpijske atletike i podupirući rad atletskih klubova za osobe s invaliditetom Hrvatska Lutrija sufinancirala je projekt nabave mobilnih postolja za bacanje sa stolice, što će uvelike unaprijediti bacačke sportove poput bacanja kugle, diska i koplja.

„Veći broj naših članica koje djeluju na različitim područjima RH ima jedno ili ni jedno postolje za bacanja sa stolice te slijedom toga, kada organiziramo natjecanje, a za čiju provedbu je potrebno barem tri postolja, dolazimo u probleme. U tom slučaju posuđujemo postolja iz drugih klubova kako bi imali dovoljan broj postolja na natjecanju a to znatno povećava troškove, budući da je za transport potrebno angažirati posebna vozila jer su postolja izrazito teška. Ovom idejom pokušavamo osigurati svakom klubu po jedno postolje koje nije toliko teško. Nova postolja izrađuju se drugačijim materijalima te su znatno lakša i bit će ih moguće transportirati uz znatno manje troškove.” - pojašnjava Goran Žeželj, glavni tajnik HASOSI-ja.

„Naše stvarne potrebe nisu velike niti su nerealne, ali su nažalost zanemarene u odnosu na sport osoba bez ikakvih oštećenja. Prije svega, imamo veliku potrebu osigurati odgovarajući stručni kadar kojega nedostaje u svakoj županiji, u svakom klubu. Sa time se već godinama borimo, uglavnom angažiramo volontere ili, ukoliko je riječ o izuzetno dobrom sportašu, trenera plaćamo sredstvima paraolimpijskih programa Hrvatskog paraolimpijskog odbora. „ - dodaje Žeželj.

Osim nedostatka stručnog, trenerskog kadra, para atletičari u Hrvatskoj se suočavaju i drugim nedaćama, najčešće s tehničkim uvjetima i nedostatku opreme za treniranje, a aktutni problem su i sportske proteze za različite vrste i razina amputacija (nogu, ruku). Danas u suvremenoj svjetskoj atletici trkačka kolica prisutna su na svim velikim IAAF mitinzima. Zato HASOSI, između ostaloga, kao jedan od važnih ciljeva za sljedeću godinu nastoji osigurati kvalitetne trkače u kolicima na Hanžekovićevom memorijalu.

O značaju sustavnog treninga u atletici za osobe s invaliditetom govori nam hrvatski paraolimpijac Velimir Šandor, koji je prošle godine na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom, u kategoriji F52 atletičara s tetraplegijom osvojio brončanu medalju:

„Mogu reći da me trening ispunjava. Jako volim trenirati i biti aktivan. Kada vidim da neke elemente u treningu ili vježbe nisam mogao napraviti kad sam se tek uključio, a sada ih radim bez većih problema, to mi daje samopouzdanje i motivaciju za dalje. Samopouzdanje mi daju i moji rezultati koje postižem na natjecanju. Oni mi govore da ništa nije nemoguće.”

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 115%; }p.western { font-family: "Liberation Serif", "Times New Roman", serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Noto Sans CJK SC Regular"; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Lohit Devanagari"; font-size: 12pt; }


0
0
0
s2sdefault