Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

SLAVONSKI BROD 21. listopada - nacionalni Dan bez mobitela u prometu

Kategorija: Mobiteli

21. 10. Dan bez mobitela u prometu 2018. u Slavonskom Brodu, Trg Ivane Brlić Mažuranić od 11 sati s Damirom Kedžom, ambasadorom kampanje

Drugu godinu zaredom u okviru kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu obilježava se 21. 10. kao nacionalni Dan bez mobitela u prometu.

Ove godine će poruke „Niti jedan poziv ili SMS nije vrijedan života“ te „Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan“ svojim sugrađanima, kao i svim građanima Hrvatske, pronositi učenici Tehničke škole Slavonski brod i Industrijske škole. S njima će u povorci biti i Damir Kedžo, ambasador ovogodišnje kampanje.

To je generacija rođena s mobitelima, ali su kao mladi ljudi svjesni opasne navike njihova korištenja u prometu i pokušat će prema svojim roditeljima i sugrađanima koje često vide da za volanom telefoniraju, da prometnice prelaze zadubljena pogleda na ekran mobitela, a ne na promet – utjecati na promjenu ponašanja.

Pozvat će starije sugrađane da budu odgovorni, jer ništa se dramatično neće dogoditi ako u prometu ne koriste pametne telefone. S druge strane, ako to čine, u samo par sekundi mogu prouzročiti tragediju, nekome uzeti život i zdravlje.

Projekt Dan bez mobitela u prometu provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja, a u cilju smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih upravo korištenjem mobitela i to od strane svih sudionika, vozača, biciklista i pješaka.

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka prelazi prometnice pogleda usredotočena na ekrane pametnog telefona, a ne na zbivanja oko njih.

Prema istraživanju distrakcije koje je kao prvo takvo u Hrvatskoj napravljeno s Fakultetom prometnih znanosti u okviru kampanje reakcije vozača s mobitelom za volanom su dva do tri puta sporije. Drugim riječima, ako vozač tipka dok vozi, automobil pri brzini od 60 km/h je bez ikakvog nadzora 100 metara, odnosno 12 pješačkih prijelaza.

U Slavonskom Brodu učenici će svojim sugrađanima dijeliti i publikaciju „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ koja govori o svim opasnostima njegova korištenja u prometu. Pokrovitelji Dana bez mobitela u prometu 2018. su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a generalni joj je sponzor je HEP.

 

 

0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook

Najnovije

Gumu valja mijenjati kad je kada je dubina gazne površine ispod 3 mm
Iako zakon to dopušta u određenim uvjetima, suvozačevo sjedalo nije najsigurniji izbor za prijevoz djeteta

PIO: Smije li dijete tijekom vožnje…

21 Sij 2019 Pitanje i odgovori

Bez sigurnosnog pojasa - svaka brzi…

21 Sij 2019 Sigurnosni pojas

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percepciju …

21 Sij 2019 Vožnja pod utjecajem alkohola