SNIJEG NA PROMETNICAMA: Nema zime uz dobre gume, ispravan akumulator i čista stakla!

 Važan trolist za uspješno svladavanje kilometara u zimskim uvjetima, zna to svaki vozač kojem vožnja zaleđenom cestom ne izaziva strah, jesu uspješan start motora, dobre gume i čist vjetrobran.

 

piše: Sandra Mikulčić (Večernji list)

 

Za start motora automobila ključni su ispravan akumulator, alternator i neoštećeni kablovi. Preporuka je ne ulaziti u zimu bez da provjerite stanje akumulatora, ali ako to već niste napravili, možete i sada. Iako, prošlotjedni pad temperature na lošem bi se akumulatoru već osjetio. Akumulator se provjerava tako da ga se priključi na uređaj koji mjeri kapacitet ispravnosti akumulatora u postocima. Ako su rezultati manji od 50% mogu se očekivati problemi prilikom paljenja vozila i preporučuje se zamjena. Ako nemate mjerni instrument, posjetite mehaničara koji će izmjeriti kapacitet akumulatora. Prosječno trajanje akumulatora je od tri do pet godina, no jasno je da akumulator može trajati i duže. Pri niskim mu temperatirama kapacitet pada, a istovremeno mu je otežan rad jer tekućine postaju gušće.

 

Razina i stanje antifriza

 

Među najvažnijim komponentama u radu motora je i sustav za hlađenje, pa provjeriti treba i razinu i stanje antifriza. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija na niskim temperaturama može uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, pa dolazi do pucanja. Antifriz, znan i kao rashladna tekućina, cirkulira čitavim motorom, pa je već i iz toga jasno kakvu štetu može napraviti njegovo smrzavanje. Iznimno visoke troškove popravka spriječiti možete izborom antifriza otpornog na niže temperature od onih kakve su uobičajene tamo gdje automobil zimi boravi.

 

Dobre gume na automobilu važno je imati kroz čitavu godinu, no to zimi ipak najviše dolazi do izražaja. Gume su jedini kontakt vozila s podlogom i za sigurnost je bitno da dobro prianjaju. Teoretski, i zimi možete voziti s ljetnim gumama - ako imaju dubinu gaznog sloja od najmanje 4 mm i ako u prtljažniku imate pripravne lance za snijeg. U praksi, vozite li se zimi cestama koje naginju snijegu i ledu, montirajte zimske gume. Čak i ako se ne vozite po snijegu i ledu, zahvaljujući specifičnoj smjesi od koje su izrađne zimske gume pri niskim temperatirana i na suhoj cesti prianjaju osjetno bolje od ljetnih guma. Zimska je oprema, dakako, obvezna kod zimskih uvjeta na cesti, ali i bez obzira na njih na brzim kontinentalnim cestama do 15. travnja.

 

Ključna je i dobra vidljivost

 

Čist vjetrobran zadnji je, ali ne i najmanje važan element našeg zimskog trolista. Vidljivost je, naime, također ključna - kako s aspekta drugih, u smislu da je bitno upaliti svjetla na automobilu kako bismo drugima bili uočljiviji, tako i iz vlastite perspektive. Ako od leda i snijega (ili prljavštine) ne vidimo kroz stakla vlastitog automobila, u prometu smo opasni i za sebe i za druge.

 

Ispravne metlice brisača i čisto vjetrobransko staklo utječu na sigurnost vožnje jer imate pregled nad situacijom ispred sebe, vidite ostale sudionike u prometu, bilo da je riječ o drugim vozilima ili pješacima. Na skliskom kolniku i put zaustavljanja je duži, a ako još zbog nečistog ili zaleđenog vjetrobrana ne vidite što je ispred vas, nećete stići ni reagirati na vrijeme pa se šanse za nezgodu višestruko povećavaju. Promjena metlica brisača posao je od svega nekoliko minuta, kvalitetne nove metlice stoje od 60 kuna, što je neusporedivo sa sigurnošću koju dobijete. Ne budite lijeni, prije uključivanja u promet od snijega i leda očistite stakla na automobilu. Tijekom zimskog doba to svakako napravite strugalicom, a ne metlicama brisača i tekućinom za pranje stakala, kako ne biste odmah oštetili metlice ali i pokvarili motorić koji pokreće brisače. Također, posudu za tekućinu za pranje stakala napunite zimskom tekućinom koja se ne smrzava na niskim temperaturama.

 

.....

 

izvor: www.vecernji.hr