Kako konzumacija alkohola djeluje na sposobnost vozača?

Vožnja visokog rizika - vožnja pod utjecajem alkohola

 

piše: Nenad Zuber

Vožnja pod utjecajem alkohola društveno je neprihvatljiva! Neke analize stručnjaka upozoravaju da već 0,2 promila alkohola u krvi ima nepovoljan utjecaj na vožnju i ponašanje vozača. Već tako malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača.

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa.

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno, gotovo eksponencijalno! Rezultati ispitivanja utjecaja alkohola na sigurnost vožnje, provedenog u Njemačkoj (Medicinsko-psihološki institut iz Essena) pokazuju kako sadržaj alkohola u krvi od 0,5 promila udvostručuje, 0,6 promila utrostručuje, a 0,8 učetverostručuje rizik od nesreće. Kod većih količina alkohola, npr. od jedan posto rizik je sedmerostruko veći, kod 1,2 promila alkohola rizik je deset puta veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

Iz ovoga je razvidno kako već i male količine alkohola, zbog utjecaja na vozačeve sposobnosti bitno utječu na sigurnost u prometu. Jedna od najvećih zabluda vozača kako su sposobni za vožnju „iako su se malo razveselili uz čašicu“.

Naravno, nisu svi jednako podložni utjecaju alkohola. U pravilu, jednaka količina alkohola slabije će djelovati na vozača jače i teže konstitucije nego na tjelesno slabijeg ili lakšeg vozača. Isto tako resorpcija alkohola u krv je brža ako se pije natašte, ako se pije žestoko piće ili ako se pije brzo. Utjecaj alkohola pojačava se umorom, napetošću ili stresom, a posebice je opasno ako je vozač bolestan i pod utjecajem lijekova. „Neotporni“ vozači na alkohol, oni koji rijetko ili gotovo nikada ne piju brže će doći pod utjecaj alkohola od onih s „kondicijom“.

 

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA PERCEPCIJU VOZAČA

 

Poznato je kako najveći broj korisnih informacija za sigurno upravljanje vozilom vozač dobiva posredstvom osjeta vida. U oštrom i jasnom centralnom vidnom polju vozač istodobno percipira jasno 7 do 8 podražaja – informacija koji mu omogućuju sigurnu vožnju (cesta, oznake, znakovi, vozila, pješaci….) te otprilike isto toliko u perifernom vidnom polju. Za razliku od toga pijani vozač jedva može percipirati - opažati jedan podražaj u oštrom vidnom polju. To se događa zbog utjecaja alkohola na osjetila, poglavito vida. Vidno polje se suzuje samo na oštro vidno polje, a u njemu se pogrešno procjenjuje brzina i udaljenost do drugih vozila, širina prometne površine, postojanje bočnih smetnji, postojanje sudionika prometa koji mu dolaze sa strane i slično. Oštrina vida i sposobnost adaptacije oka na svjetlost i tamu je narušena.

 

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA PONAŠANJE VOZAČA

 

Vozač pod utjecajem alkohola postaje nekritičan, slobodniji u ponašanju i povećava mu se lažno samopouzdanje i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pomanjkanje kritičnosti rezultira neodgovornošću i prerasta gotovo uvijek u brzu i rizičnu vožnju, dok se sposobnosti za vožnju smanjuju. Razina pažnje je smanjena i vozač se ne može usredotočiti na vožnju. Razdražljivost pod utjecajem alkohola raste i vozač često prema drugim vozačima iskazuje agresivno ponašanje i ulazi u konfliktne situacije. Procjena opasnosti i rizika u prometu izostaje ili je pogrešna.

 

 

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA REAKCIJE VOZAČA

 

Vrijeme reagiranja vozača, i psihičkog i motornog, se produljuje pod utjecajem alkohola. Vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta ruku i nogu postaje upitna pod utjecajem alkohola.

 

RAZGRADNJA ALKOHOLA

 

Alkohol se sporo razgrađuje u organizmu, prosječno 0,1 promil alkohola po satu. Potrebno je znati kako nakon obilnijeg konzumiranja alkohola treba proći najmanje 24 sata prije nego se on najvećim dijelom izluči iz organizma, a za potpuno triježnjenje potrebna su dva dana.

Zapamtite, ne sjedajte za upravljač automobila ujutro ukoliko ste večer prije previše popili!

 

MAMURLUK

 

Mamurluk je pojava nakon pijenja – otrežnjenje, ili povratak u normalno stanje. Centralni se živčani sustav ne može odmah vratiti u normalno stanje nakon pijenja. Za to je potrebno određeno vrijeme.

Prisutna je glavobolja, neugodna mučnina, nelagoda, malaksalost, tromost i želučane tegobe.

Stanje mamurluka karakterizira nedovoljna usklađenost pokreta, mala izdržljivost organizma i velika iscrpljenost.

Za vrijeme mamurluka, sposobnost za upravljanje vozilom je smanjena. Ne sjedajte u vozilo do potpunog otrežnjenja.

 

Budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola VOŽNJA VISOKOG RIZIKA. Budite odgovorni i ne vozite, ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini!