ROVINJ: 46. Međunarodni stručni seminar 'Ceste 2022'

U Rovinju se od 23. do 25. ožujka 2022. godine održao 46. Međunarodni stručni seminar o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu "Ceste 2022.", a koji je otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić.

 

 

 

 

Visoka razina organizacije, kvalitetna izlaganja predavača, kao i brojne, zanimljive i konstruktivne rasprave prisutnih posjetitelja, još su jednom potvrdile korisnost i opravdanost održavanja ove manifestacije. Seminar je okupio brojne stručnjake, znanstvenike, gospodarstvenike i sve oni koji su na bilo koji način povezani s problematikom cestovne infrastrukture, inovacijama u IT sektoru, upravljačkim i sigurnosnim tehnikama, kao i svim pratećim disciplinama koje podržavaju učinkovitost cestovnog prometa.

 

 

U programu su se mogla čuti stručna izlaganja iz područja eksploatacije cestovne infrastrukture, sa svim pratećim aktivnostima u domeni kontrole i regulacije prometa. Tematska izlaganja obuhvatila su mnoge segmente znanstvenog i stručnog sagledavanja, koji izravno ili neizravno utječu na funkcioniranje sustava cestovne sigurnosti u kontekstu tzv. održivog razvoja.

 

 

Većina predstavljenih tema zasnovana je na nadolazećem Planu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Kontinuiran je to nastavak prijašnjih nacionalnih programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, kao temeljnog dokumenta i platforme za podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa u našoj državi. On, u svom operativnom dijelu, obuhvaća sve subjekte kojima je djelokrug rada na neki način vezan uz sigurnost cestovnog prometa. Dakle, u njegovom provođenju sudjeluju ministarstva, stručne organizacije, strukovne udruge, udruge građana i svi ostali koji mogu doprinijeti postizanju spomenutog cilja, a koji i dijele odgovornost za njegovu uspješnost.

 

 

Radi se o kontinuitetu donošenja ovog šestog po redu strateškog dokumenta koji je donijela Vlada Republike Hrvatske, a koji je usklađen sa svjetskim i europskim smjernicama zakonske regulative iz područja cestovne sigurnosti. U njegovoj izradi, kojoj je prethodilo i e-savjetovanje, usvojena su dobra rješenja iz prethodnih programa te pozitivna europska i svjetska iskustva. Zajedničko svim navedenim smjernicama je dostizanje cilja od 50 posto smanjenja smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja sudionika u prometu do 2030. godine.

 

 

Trodnevni program seminara "Ceste 2022." obuhvatio je ukupno 44 izlaganja u širokom interdisciplinarnom spektru svih znanstvenih i stručnih disciplina koje obuhvaćaju kompleksnu problematiku prometa na cestama. Zaključci koji su proizašli s ovogodišnjeg seminara mogli bi s svesti na slijedeća područja djelovanja: veća primjena inovativnih rješenja iz domene IT tehnologije, proširenje mreže kontrolnih točaka na cestovnoj mreži u RH, bolja sanacija kolnika i cestovne opreme, digitalizacija prijevoznih procesa u robnom i putničkom prijevozu, veća primjena adaptivnih tehnologija u reguliranju prometa, poticanje razvoja prognostičkih produkata u domeni meteoroloških prognoza, povećavanje investicija u pasivnu sigurnost cesta (betonski odbojnici), osuvremenjivanje kolničkih konstrukcija i prateće opreme, povećanje prometne kulture i edukacijskog doprinosa, izmjena hrvatskog zakonodavstva sukladno europskim smjernicama, te usmjereno preventivno djelovanje policije i ostalih subjekata i podizanje svijesti kod šire populacije na sigurnosti u cestovnom prometu.

 

 

Brojnim raznovrsnim raspravama ovaj stručno-komercijalni seminar čvrsto se pozicionira na karti međunarodnih referentnih skupova u kontinuiranom slijeđenju traga inovacijskog i progresivnog pristupa na području sigurnosti i kulture cestovnog prometa. Njegova tematska orijentiranost usmjerena je na razvoj teorijskih i praktičnih postavki, objavljivanje rezultata bazičnih i primijenjenih istraživanja, u aktivnostima, djelatnostima, procesima i interakcijama svih subjekata cestovnog prometa.