Ožujak 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Temeljni zakon o prometu prošao Vladu, upućen u Sabor

Na 148. Sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojene su izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na 148. Sjednici Vlade Republike Hrvatske, predstavio je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o policijskim poslovima i ovlastima
 
Na sjednici Vlade usvojene su izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su predložene s ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja. Također je usvojen prijedlog Zakona o izmjena i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima radi usklađivanja sa Zakonom o kaznenom postupku kao i potrebe normiranja policijskih ovlasti.
 
Prijedlogom Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećavaju se novčane kazne, propisuje se minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te se povećavaju negativni prekršajni bodovi za najteže prometne prekršaje kao što su vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno,  odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga te vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 grama po kilogramu kao i vožnja pod utjecajem droga. Uz navedeno u teže prekršaje se ubraja i upravljanje vozilom prije stjecanja prava, vožnja dok je vozačka dozvola ukinut zbog negativnih prekršajnih bodova ili dok je vozač isključen iz prometa odnosno dok mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Također se povećavaju kazne i za druge prekršaje, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prijevoza djece, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, nepoštivanja pravila prednosti prolaska, nekorištenja zimske opreme, udaljenja s mjesta prometne nesreće, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te nezaustavljanja na pružnom prijelazu. Propisuje se i mjera privremenog oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja prekršaja u cestovnom prometu kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela i važno je naglasiti da bi se vozilo privremeno do odluke suda oduzelo vozaču koji je već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovno počinio neko od naprijed navedenih najtežih prekršaja, istaknuo je ministar.

Također kao novina se propisuje i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka tijekom vožnje na autocesti koja mora iznositi najmanje 2 sekunde, te se propisuje obveza snimanja audio i vizualnim uređajima ispita iz nastavnog predmeta upravljanja vozilom, s ciljem povećavanja transparentnosti i kvalitete samog ispita te u konačnici ujednačavanju provedbe samog vozačkog ispita. Ministar naglašava kako će se status vozačke dozvole moći provjeravati i na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova temeljem serijskog broja vozačke, čime se postiže efikasnost i dostupnost građanima, ali i poslodavcima.
 
U pogledu propisivanja obveznog zdravstvenog pregleda vozača prilikom produljenja vozačke dozvole za osobe starije životne dobi, ministar Božinović je naveo da po tom prijedlogu nije postignut konsenzus s predstavnicima umirovljenika te da će se do izrade nacrta konačnog prijedloga zakona nastaviti razgovori i napraviti dodatne analize s predstavnicima Ministarstva zdravstva. Traži se rješenje koje će biti u funkciji povećanja sigurnosti prometa na cestama, a vodeći pri tome i računa da to ne bude preveliki financijski teret za građane starije životne dobi, zaključio je ministar Božinović.
 
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima predložena je se prilagodba potrebnog osobnog policijskog zvanja policijskog službenika koji provodi dokazne radnje ispitivanja okrivljenika i svjedoka s ciljem povećanja broja istražitelja kao i efikasnosti kriminalističkog istraživanja.  Također, propisivanjem roka i automatskim brisanjem nakon 4 godine podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prekršajnu prijavu, izbjegava se mogućnost nepravedne osude građana za počinjenje prekršajnih djela.
 
Propisana je i provjera identiteta osobe koja se vrši uvidom u informacijski sustav MUP-a , čime se stvara pravna podloga i tehnički iskorak za korištenje Informacijskog sustava MUP-a, ali i olakšava se policijsko postupanje kao i kontakti građana s policijom. Ministar Božinović također je istaknuo da se provjera identiteta zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe prvenstveno vrši uvidom u informacijski sustav MUP-a, dok se provjera identiteta uvidom u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom provodi samo po nalogu nadležnog tijela za vođenja postupka. Na taj se način izbjegava mogućnost stvaranja subjektivnog osjećaja nelagode i nerazumijevanja prilikom provođenja ovlasti policijskih službenika.
 
Zakonom se uređuju uvjeti pod kojima policija može koristiti službena i druga vozila kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila, a uređuje se i uporaba sredstava prisile za ometanje kretanja letjelice npr. dronova ili drugih uređaja na daljinsko upravljanje. Po prvi se puta pravno normira postupanje prema takvim uređajima kad se oni pojavljuju kao sredstva počinjenja kaznenog djela ili prekršaja.
 
Vlada je navedeno prihvatila te zakone uputila u Hrvatski Sabor.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 03 Travanj 2019 08:22