Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

NADZOR PROMETA: Na autocestama novih 1700 kamera

Hrvatske autoceste pokrenule su implementaciju novog prometno-informacijskog sustava na svojim autocestama, u sklopu kojeg će se postaviti više od 1700 digitalnih kamera za novi sustav videonadzora i videodetekcije, piše HAK Revija.hr.

 

Automatska detekcija sve snima i šalje zvučni alarm

 

"U sklopu ovog projekta analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere moći će brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije, poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljenog vozila, pješaka na cesti, a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju i uvjetima na cesti.

 

Automatska detekcija incidenata (AID) za samo nekoliko sekundi alarmirat će djelatnike u Centrima za nadzor i sigurnost promet (CNUP), smještenima duž cijele mreže autocesta. AID pri incidentu pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima.

 

Osim već navedenih incidenata, AID upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo i gubitak vidljivosti. U tunelu se oglasi alarm kad se detektira gubitak vidljivosti kamera pojavom dima zbog požara", navode u Hrvatskim autocestama (HAC).

 

Kako kažu iz HAC-a, novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima.

 

Koja je procedura?

 

"U slučaju uočavanja ili alarmiranja izvanrednog događaja, operateri u CNUP-u pokreću postupak obavještavanja sukladno Standardno-operativnom postupniku te poziva žurne službe (Centar 112, policija, po potrebi hitna medicinska pomoć, po potrebi vatrogasna postrojba), ophodarsku službu, po potrebi vodopravnog inspektora, po potrebi lovoovlaštenike.

 

Po alarmiranju izvanrednog događaja, a sukladno klasifikaciji istoga, automatski se pokreće algoritam i scenarij kojim se postavlja adekvatna prometna signalizacija na svjetlosno-promjenjive znakove kako bi se korisnike koji nailaze na događaj pravovremeno obavijestilo o događaju i prilagodila brzina kretanja vozila. Javnost se o stanju i uvjetima na cesti obavještava putem HAK- a i internetskih stranica HAC-a", navode u HAC-u.

 

Zatim, po dolasku na mjesto događaja, isto se osigurava od strane ophodarske službe adekvatnom privremenom regulacijom prometa, sve dok se ne završi izvanredni događaj.

 

"U slučaju potrebe za zbrinjavanjem vozila poziva se ugovorni izvođač za odvoz vozila. U slučaju potrebe za zatvaranjem dionice autocesta pokreće se odgovarajući protokol i vrši se međusobna komunikacija između upravitelja javnih cesta kako bi se u što kraćem roku izvršila aktivacija odgovarajućih prometnih ploča vođenja prometa obilaska i promet pustio istim", napominju u HAC-u.

 

Vožnja u suprotnom smjeru je najopasnija

 

Na pitanje koliko vremena u prosjeku prođe od događaja koji zabilježe kamere do same reakcije službi i dolaska na mjesto događaja, u HAC-u navode kako po zaprimanju alarma bez odgode započinje pozivanje žurnih i operativnih službi te iste vrlo brzo dolaze na mjesto događaja.

 

U HAC-u navode kako je vožnja u suprotnom smjeru nedvojbeno najopasniji događaj na autocesti te je iz tog razloga HAC proveo pilot projekt postave 3D horizontalne prometne signalizacije u zonama čvorova i odmorišta.

 

"Stalnim praćenjem i analizom utvrđeno je kako je postavljena horizontalna prometna signalizacija uvelike pridonijela smanjenju ulazaka vozila u suprotan smjer te se i dalje nastavlja ulagati u povećanje sigurnosti prometa na autocesti", napominju u HAC-u.

 

No, dodaju, kako je i nalet vozila na vozilo ispred sebe događaj koji može izazvati teške posljedice uzrokovan nepažnjom vozača, umorom, nedovoljnim praćenjem prometa i signalizacije ispred sebe te nedovoljnim držanjem razmaka između vozila.

 

"Veliki voze odgovorno"

 

"U tom smislu, Hrvatske autoceste su početkom tekuće godine napravile kampanju 'Veliki voze odgovorno', gdje su ciljana skupina bili vozači teretnih vozila. Također, proveden je pilot projekt postavljanja dodatne prometne signalizacije i opreme. Prometni znakovi su izrađeni kao preklopni tako da je primarna informacija obavijest o držanju razmaka, ali u određenom specifičnom periodu se isti prometni znak može preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna po život”, navode u HAC-u.

 

Tijekom turističke sezone najčešće dolazi do naleta vozila na vozilo ispred, požara na vozilu i slijetanja vozila s kolnika. Kako bi se smanjio broj događaja, kao i ublažile posljedice istoga, HAC veliki trud ulaže u povećanje sigurnosti prometa uvođenjem novih tehnologija, poboljšavanjem postojeće infrastrukture i izgradnjom nove infrastrukture.

 

Što vozači ne bi nikako smjeli raditi na autocesti?

 

"Vjerujemo da možemo uz podršku i pomoć korisnika pridonijeti još sigurnijoj prometnici, pa molimo korisnike da prije puta provjere stanje i uvjete na cesti, da ne kreću na put umorni ili ako tijekom vožnje osjete umor da se zaustave na prvom odmorištu, da prije puta provjere ispravnost vozila, da prate svjetlosno-promjenjivu signalizaciju i prilagode vožnju uvjetima na cesti.

 

Zatim da drže dovoljan razmak između vozila ispred, u slučaju kvara na vozilu da se po mogućnosti zaustave na odmorištu ili ugibalištu, a ako se moraju zaustaviti u zaustavnom traku, da vozilo pomaknu uz najdalji rub zaustavnog traka uz bankinu, odmah izađu iz vozila, obuku retroreflektirajući prsluk, postave trokut, pozovu Centar 112 te se odmaknu od vozila iza odbojne ograde i pričekaju pomoć, da ne pretječu prije nego što su provjerili sigurnu mogućnost obilaženja, te da ne voze takozvanu slalom vožnju", kažu u HAC-u.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 19 Kolovoz 2022 10:28