Prosinac 02, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SAVJETI VOZAČIMA KAMIONA: Kad vozite veliko vozilo, budite veliki vozač!

Vozači teretnih vozila u prometu upravljaju vozilima najveće dopuštene mase, oni su profesionalci i od njih se očekuje najveća odgovornost u prometu. Svaka vaša aktivnost u kojoj fokus nije samo na vožnji povećava mogućnost prometne nesreće. Prosječno vrijeme potrebno za samo kratak pogled na mobitel je 1.3 s, za to vrijeme vaše vozilo prevali više od 30 metara, odnosno dvostruku dužinu

vašeg teretnog vozila, te može neprimjetno napustiti prometnu traku za gotovo dva metra

 

Kad vozite veliko vozilo, budite veliki vozač!

 

UMOR – umoran vozač nije u potpunosti usredotočen na vožnju, a vrijeme reakcije i mogućnost procjene prometne situacije su bitno smanjeni. Kako bi vozili odgovorno i sigurno, zaustavite se na propisanim mjestima i odmorite se.

 

MOBITELI I TABLETI – vozači teretnih vozila provode puno vremena za upravljačem i često dolazi do potrebe razbijanja monotonije. Telefoniranje bez „hands free“ uređaja, pisanje poruka, korištenje društvenih mreža i gledanje filmova tijekom vožnje odvraća vozačevu pažnju s vožnje i može dovesti do prometne nesreće. Vozačko mjesto nije kauč. Ne piši poruke! Ne gledaj filmove! Ne lajkaj! Ne surfaj!

 

RAZMAK – kako bi sigurno mogli zaustaviti vozilo i na vrijeme reagirati na situacije u prometu u svakom trenutku potrebno je držati dovoljno dugačak razmak do vozila iza kojeg vozite. Ako vozite preblizu teretnog vozila ispred vas to također ometa senzore sistema za upozoravanje vozača da teretno vozilo izlazi iz vozne trake, te vam smanjuje vidno polje, osobito na zaustavnu traku gdje može biti parkirano vozilo u kvaru ili vozilo ophodnje autoceste.

 

RETROVIZORI – poznato je da teretna vozila imaju veliki „mrtvi kut“ retrovizora kojima vozač prati promet koji se odvija iza njega. Učestalom provjerom prometa preko retrovizora smanjuje se mogućnost prometnih nesreća. Sve što odvlači vozačevu pozornost utječe na sigurnu vožnju. Vaša odgovornost i budnost povećava sigurnost svih sudionika u prometu.