Ožujak 04, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Hyundai razvija novi sustav zračnih jastuka

Nerijetko se nakon prvog sudara slabijeg intenziteta ne otvore zračni jastuci, a onda se ne otvore i nakon snažnog drugog sudara ili se aktiviraju tako da čak mogu ozlijediti putnike u vozilu

O automobilskoj industriji znamo mnogo, ali i mnogo detalja nam je nepoznato, a jedan od njih je i ponašanje sigurnosnih sustava u automobilima u sekundarnim sudarima, koji su često opasniji od prvog sudara. Hyundai je razvio prvi zračni jastuk za više sudara. Namijenjen je zaštiti od višestrukih sudara ili sekundarnih sudara, koji se javljaju u 30% svih nesreća na autocestama. Nerijetko se nakon prvog sudara slabijeg intenziteta ne otvore zračni jastuci (često su to dodiri dva vozila i onda slijedi gubitak kontrole, okretanje, slijetanje s ceste…), a onda se nakon drugog sudara (snažnog udara u zaštitnu ogradu, udara u drvo, stup…) zračni jastuci ne otvore ili se otvore tako da čak i mogu ozlijediti putnike u vozilu, koji više nisu u idealnom položaju.

Hyundaijev sustav senzorski prati položaj putnika u kabini i potom u sekundarnom sudaru otvara zračne jastuke ovisno o položaju putnika u kabini.

– Trenutni sustav zračnih jastuka ne pruža zaštitu u sekundarnim sudarima. Novi sustav pruža veću zaštitu jer se zračni jastuci uključuju efikasnije nakon drugog sudara, kalibrirajući status vozila i putnika – objasnili su u Hyundaiju.

Zasad nije poznato koja će vozila prva dobiti nove zračne jastuke, ali je sigurno da će biti ugrađeni i u Kijine modele (Hyundai je vlasnik ove korejske tvrtke).

« Bez sigurnosnog pojasa - svaka brzina je kobna SLOVO ZAKONA: Sigurnosni pojas »
na vrh članka