Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SIGURNOSNI POJAS: Uporaba sigurnosnog pojasa spašava živote

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.

 

 

Jeste li znali da:

 

  • je vaša šansa da poginete u prometnoj nesreći 10 puta veća ako ne koristite sigurnosni pojas?;

 

  • Ako sjedite na prednjem sjedalu u trenutku prometne nesreće, pravilno korištenje sigurnosnog pojasa, povećava šansu da preživite za polovicu (50 posto)?;

 

  • su zračni jastuci konstruirani da djeluju zajedno sa sigurnosnim pojasevima, a ne da ih zamjene. Uporaba sigurnosnosnog pojasa, kombinirano sa zračnim jastucima, najučinkovitiji je način da se smanji broj pogibija i teških ozljeda u prometnim nesrećama.

 

  • Ako sjedite na prednjem sjedalu u trenutku prometne nesreće, pravilno korištenje sigurnosnog pojasa, povećava šansu da preživite za polovicu (50 posto)?kombinirano sa zračnim jastucima, najučinkovitiji je način da se smanji broj pogibija i teških ozljeda u prometnim nesrećama.

 

Kako bi sigurnosni pojasevi pružali što učinkovitiju zaštitu, trebaju imati tri točke vezivanja. Donji dio pojasa drži osobu u stražnjem dijelu sjedala i u vozilu, dok gornji dio pojasa onemogućava trupu osobe kretanje prema naprijed i raspoređuje sile udara preko prsnog koša. Korištenje sigurnosnih pojaseva sprječava mogućnost težeg ozljeđivanja za 50 posto.

 

Kada se vozilo kreće zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu, te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila, uslijed čega stradavaju. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.

 

Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima.