Rujan 29, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

STATISTIKA PROMETNIH PREKRŠAJA: Svaki treći prekršitelj kažnjen zbog prebrze vožnje

Od 6. do 8. prosinca 2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 64 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 87 sudionika

 

 

Policija je i tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja. Posebnu pažnju policijski službenici usmjerili su na alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

 

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda (od 6. do 8. prosinca) utvrdili su 3343 prekršaja od čega izdvajamo:

- 322 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola (2,91 g/kg) bila je na području PU koprivničko - križevačke

- 1175 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina (188 km/h) izmjerena je na području PU vukovarsko – srijemske,

- 283 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 146 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, njih 71. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 159 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU varaždinskoj, tri takva prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 62. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 37 takvih prekršaja.

 

Detaljna analiza pokazuje kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 31 do 40 godina (84 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

Aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 26 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 29 teških prekršaja, od čega najviše:

- nedopuštena koncentracija alkohola – 19;

- upravljanje prije stjecanja prava – 5;

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2;

upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 3 i dr.

 

Iz tog razloga devet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.