Ispiši ovu stranicu

Kobne posljedice neuporabe sigurnosnog pojasa

Zbog Vaše i tuđe sigurnosti u prometu apeliramo na sve vozače i druge sudionike koji sudjeluju u prometu na cesti da svojim postupcima za vrijeme upravljanja vozilom čuvaju ne samo svoj život nego i život drugih sudionika.

 

Potaknuti prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, vozačima na dva kotača skrećemo pozornost da prebrza i neoprezna vožnja, nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje prometnih propisa i upravljanje vozilom bez ispita ili potrebne kategorije, rezultira prometnim nesrećama u kojima dolazi do smrtnog stradavanja ili teških ozljeda kod vozača i putnika mopeda i motocikla.

 

Putnici na zadnjim sjedištima vozila posebna su opasnost jer prilikom sudara bivaju, poput projektila, "ispaljeni prema putnicima na prednjim sjedištima, što je zorno vidljivo na crtežu ispod:

 

 

Gornjih 4 crteža prikazuju kretanje tijela prigodom sudara bez sigurnosnog pojasa, a ispod je prikazano kretanje sa sigurnosnim pojasom.

 

Jeste li znali da ugrađeni zračni jastuk (u upravljaču automobila, odnosno ispred suvozačeva sjedala) ne ispunjava svoju funkciju ako se ne rabi sigurnosni pojas.

 

Ukoliko tijekom vožnje nisu vezani sigurnosnim pojasom, putnici na zadnjim sjedištima automobila posebno su ugroženi. Njihov je život ugrožen jer u slučaju sudara oni, poput projektila, jednostavno su "ispaljeni" prema putnicima na prednjim sjedištima.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), vezanje sigurnosnih pojaseva može značajno doprinijeti smanjenju smrtnog stradanja prigodom prometne nesreće - čak do 50 posto!

Može se navesti da je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa kao jedan od prekršaja „četiri glavne ubojice u prometu“, zajedno s vožnjom pod utjecajem alkohola, nepropisnom i neprilagođenom brzinom i uporabom mobitela u vožnji pa opet podsjećamo sve sudionike koji se prevoze u vozilu u kojem postoji ugrađen sigurnosni pojas, da isti obavezno koriste.

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni čimbenici zaštite vozača i putnika u trenutku prometne nesreće. Zato je zakonska obveza vozača i putnika da rabe sigurnosni pojas tijekom vožnje.

Kobne su posljedice izostanka percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju. Moramo biti svjesni da se nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, osobe u vozilu teže ozljeđuju. Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Rujan 2019 10:06