Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vožnja pod utjecajem alkohola nema opravdanja

Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život

 

 

Kako unatoč svim apelima jedan dio građana i nadalje konzumira alkoholna pića, nakon čega nažalost sjedaju za upravljač vozila, ovom prilikom ih upozoravamo da to ne čine, jer niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan.

 

Pod utjecajem alkohola vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Alkohol kod vozača dovodi do suženja vidnog polja, sporije reakcije tijekom vožnje, odnosno smanjenja motoričkih sposobnosti. Većina vozača pod utjecajem alkohola zanemaruje da alkohol prividno djeluje stimulativno pri čemu dolazi do krive procjene brzine i udaljenosti, širine ceste kao i zanemaruju postojanje drugih sudionika u prometu.

 

Uvidom u statističke pokazatelje za 2022. godinu evidentno je da su vozači počinili ukupno 43.039 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća, a dio tih prekršaja počinio je i 1321 vozač koji je zatečen da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola. Također, od ukupno evidentirane 864 prometne nesreće u 2022. godini, 151 su ih počinili vozači pod utjecajem alkohola. U tim prometnim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, 18 ih je teško ozlijeđeno dok ih je 46 lakše ozlijeđeno.

 

Što se tiče recidivista, na području Policijske uprave karlovačke u 2022. godini u kršenju najtežih prometnih prekršaja (alkohol, prije stjecanja prava na upravljanje, pod zabranom, itd.) uhvaćeno je 100 višestrukih počinitelja prekršaja koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1231 dan zatvorske kazne (od čega 230 dana uvjetne osude), 137.881,94 eura novčane kazne i 597 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Ukupno su počinili 244 prekršaja.

 

Također, zbog kršenja najtežih prometnih prekršaja, a sukladno zakonskim odredbama policijski službenici su u 2022. godini privremeno oduzeli 21 vozilo od čega je sud trajno oduzeo jedno vozilo.

 

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač ne smije upravljati vozilom na cesti, ali niti početi upravljati vozilom ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 promila. Međutim, zakon predviđa i kategorije vozača koji ne smiju upravljati vozilom na cesti, niti početi upravljati vozilom, ako su pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi imaju alkohola, a to su vozač vozila C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe (taksist, vozač hitne pomoći, vozač u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.),

 

Ukoliko je vozač konzumirao alkohol, najbolje je da ne upravlja vozilom već da koristi gradski prijevoz, taksi službu ili pješači. Zasigurno u društvu sigurno postoji pouzdana osoba koja ne pije i ima valjanu vozačku dozvolu stoga upravo ona neka bude vozač nakon druženja. Nikada ne sjedajte u automobil s nekim tko je pod utjecajem alkohola.

 

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.