Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ponovni rast prosječne starosti motocikala u Hrvatskoj ukazuje na važnost redovitog održavanja

Centar za vozila Hrvatske u svrhu podizanja svijesti o sigurnoj i ispravnoj vožnji ponovno organizira Dane tehničke ispravnosti motocikala

 

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u L kategoriji vozila koja obuhvaća mopede, motocikle, četverocikle, bicikle s pomoćnim motorom i ostala vozila, registrirano je najviše motocikala s dva kotača čija prosječna starost iznosi 13,54 godine, a iza njih slijede mopedi s dva kotača prosječne starosti 15,89 godina. S namjerom da se podigne svijest vozača o važnosti redovitog održavanja vozila, posebice onih starijih kod kojih s godinama dolazi do trošenja dijelova, i ove godine organizira se besplatan informativni pregled motocikala u razdoblju od 24. do 29. travnja, u odabranim stanicama za redovni tehnički pregled. Akcija se organizira prema Nacionalnom planu o sigurnosti cestovnog prometa u suradnji s Hrvatskim autoklubom, Centrom za vozila Hrvatske i sustavom stanica za tehnički pregled vozila.

 

 

Tijekom 2022. godine u Hrvatskoj je registrirano čak 85.472 motocikala s dva kotača, a mopeda s dva kotača 68.236. Nakon njih slijedi 1.988 registriranih teških četverocikala prosječne starosti od 9,07 godina. Zabilježeno je i 358 motornih tricikala čija je prosječna starost 12,46 godina, dok je 326 lakih četverocikala u prosjeku staro 10,90 godina. Najmanju prosječnu starost od 4,08 godina bilježi 236 registriranih mopeda s tri kotača, a s prosječnom starošću od 55,52 godine daleko je najstariji 71 registrirani motocikl s dva kotača i bočnom prikolicom.

 

 

Uz izuzetak mopeda s tri kotača i motornih tricikala, čija prosječna starost s godinama opada, vozila L kategorije svake godine bilježe porast. Takvi podaci nepovoljno utječu na sigurnost u prometu, s obzirom na to da je najveći udio vozila L kategorije star 10 i više godina. Navedeno ukazuje i na važnost redovitog održavanja te provjere vozila kako bi se potencijalni tehnički nedostatci pravovremeno utvrdili i uklonili. Osim toga, motocikli, mopedi i ostala vozila L kategorije uglavnom se ne koriste tijekom cijele godine, zbog čega su često neaktivni kroz duže vremensko razdoblje, što za njih nije pogodno.

 

 

 

„Kako bismo dodatno osvijestili potrebu redovitog održavanja, pozivamo sve vozače motocikala da pristupe besplatnom pregledu te osiguraju sebi i ostalim vozačima ispravnu i sigurnu vožnju. Već je započela sezona pojačanog prometovanja vozila L kategorije, zbog čega je važno istaknuti potrebu za njihovim pregledom prije izlaska na prometnicu kao i redovitim održavanjem u svrhu smanjenja mogućnosti prometovanja neispravnim vozilom pa samim time i sprječavanja neželjenih posljedica uslijed nepravilnosti koje nisu pravovremeno detektirane.“– ističe Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove.