Feb 20, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

STATISTIKA PROMETNIH PREKRŠAJA: Svaki drugi u prekoračenju dopuštene brzine

Kategorija: Statistika

Policija i tijekom siječnja 2019. godine nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Kako smo već ranije najavili, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda 18. do 20. siječnja obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 4.834 prekršaja od čega izdvajamo:

- 479 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,08 g/kg u PU Međimurskoj,

- 1.934 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Vukovarsko - srijemskoj – 233 km/h

- 445 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 181 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj njih 121, dok je najmanje utvrđeno u PU Ličko - senjskoj, 2 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 500 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj - 17. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Zagrebačke, njih 71, dok su policijski službenici PU Zadaske zaustavili 3 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU Zagrebačkoj, 49 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (148 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,0 do 0,5 g/kg. Najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije bila je u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 217.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 54 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 59 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 28, upravljanje prije stjecanja prava – 13, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 8, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 6, i dr. Iz tog razloga 13 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu

- obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- ne koristite mobitel tijekom vožnje,

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s padalinama (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima

Uz navedeno, a povodom proslave narodnog običaja „Vincekovo“, koje se obilježava 22. siječnja i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića, Ministarstvo unutarnjih poslova u cilju preveniranja događanja prometnih nesreća i njihovih posljedica svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

-       ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

-       koristite javni prijevoz,

-       koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

-       ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

-       zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

-       ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

                  -       vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

                  -       u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

 


0
0
0
s2sdefault