Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

VIDEO Što su DOT oznake na gumama i kako im odrediti starost?

Kategorija: Savjeti

Automobilski pneumatik jedini je kontakt između vozila i kolnika, a njegove su važnosti, nadajmo se, svi svjesni.

"On je zadužen za ubrzavanje vozila, ka njegovo kočenje i za održavanje pravca kretanja vozila u željenom smjeru", kaže Tomislav Škredbin, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Kad je u pitanju Zakon u Republici Hrvatskoj, odgovor je vrlo jasan i kaže kako je zimska oprema obvezna u razdoblju od 15. studenog do 15, travnja. Ona uključuje sve četri zimske ili 4 ljetne gume s najmanje 4 milimetra profila i s lancima za snijeg priparvnim za polaganje na pogonske kotače.

"Ljetni pneumatici su oblikovani većinom, za vožnju po suhom kolniku, odnosno po kolniku koji je prekiven vodom poslje kiše, tako da su šare na gatnom traku gume oblikovane tako da se ta voda što uspješnije odvodi u području između kolnika i pneumatika. S druge pak strane imamo zimske pneumatike koji su tako oblikovani sa sa svojim šarama što dublje zagrabe u snijeg ili u blato kako bi povećali površinu kontakta podloge i pneumatika, odnosno pospješili prijanjanje vozila za kolnik.

Uz oznake koje označavaju širinu gaznog sloja, odnosn širine i visine gaznog sloja, te dimenzije naplatka na koji određena guma ide, postoji još jedna bitna oznaka.

Kolokvijalno ona se naziva DOT oznaka i zadnje brojke na njoj označavaju tjedan proizvodnje i godinu proizvodnje.

Za sve vas koji ste čuli za "DOT oznake", ali ne znate točno o čemu je riječ, kako pročitati oznaku, te kada je guma prestara, Michelin je napravio ovaj kratki i poučni video:

https://youtu.be/ANJVDScY2Wg

DOT oznaka nalazi se na boku gume, sastoji se od kombinacije slova i brojeva u obliku AA BB CCCC DDD, a zadnje četiri brojčane znamenke (DDDD) označavaju tjedan i godinu proizvodnje

Izuzev godine proizvodnje jako je važno znati kad su gume toliko istrošene da više nisu za uporabu. Unutar gaznog sloja, proizvođač postavlja posebne oznake koje služe za kontrolu potrošenosti gaznog sloja.

Kada se površina gaznog sloja izjednači s tim izdancima, onda je to znak da je pneumatik potrošen i da ga treba zamijeniti" - zaključuje Tomislav Škredbin, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.


0
0
0
s2sdefault