Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Sve što trebate znati kako bi vaš automobil savršeno vozio u zimskim uvjetima

Kategorija: Meteo uvjeti

Led, snijeg, niske temperature, kiša, magla: vožnja automobila zimi može biti itekako zahtjevna te je vašem automobilu potrebna posebna pažnja. Temperature koje padaju ispod ništice sve su češće, posebice u ranim jutarnjim satima, stoga vam donosimo nekoliko savjeta za održavanje automobila i sigurniju vožnju.

Zimske gume

Prva i osnovna stvar zasigurno su zimske gume kako bi ostali sigurni na cesti. One omogućavaju bolju kontrolu nad vozilom, ali ne samo kada je u pitanju snijeg, već i kod mokrih i zamrznutih cesta. U ekstremnim uvjetima potrebni su i lanci za snijeg koji se stavljaju na kotače, stoga ih je uvijek poželjno imati u prtljažniku.

Antifriz

Kako bi spriječili zamrzavanje motora, potrebno je uliti antifriz u hladnjak, a tekućina se u pravilu miješa s 50 posto vode (osim već razrijeđenih proizvoda). Antifriz će pomoći kod niskih temperatura štiteći grijalice te sprečava koroziju, a bitno ga je provjeriti minimalno dva puta godišnje. Jednako tako, bitno je provjeriti i razinu motornog ulja, a ovisno o modelu automobila, zimi je potrebno prilagoditi ulje prikladno za niske temperature.

Gorivo

Na niskim temperaturama dolazi do težeg pokretanja motora, ali u tom slučaju doskočite problemu primjerenim gorivom. INA Eurodizel Arktik gorivo, posebno je gorivo razvijeno za vožnju u zimskim uvjetima Visokovrijedne komponente jamče iznimna niskotemperaturna svojstva, a kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C osiguran je miran start i neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima. Za lakše pokretanje motora na temperaturi ispod nule također je potrebno imati ispravne svjećice.

Oprez

Ipak, najbitnija dva pravila kod zimskih uvjeta vožnje su oprez i prilagođena brzina. Zamrznute ceste i snijeg iziskuju prilagodbu, usporavanje i ubrzanje na polaganiji način i smirenost tijekom vožnje.

Uživajte u zimi i svojoj sigurnoj vožnji!

 

0
0
0
s2sdefault