Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

KAMPANJE: Ispravno je sigurno

Kategorija: Osiguranje

Sigurna je vožnja moguća jedino ispravnim vozilom, inicijativa Centra za vozila Hrvatske

Centar za vozila Hrvatske d.d. u svibnju ove godine pokrenuo je inicijativu „Ispravno je sigurno“. Cilj inicijative je podići svjesnost javnosti o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila te omogućiti pristup provjerenim i točnim informacijama o pravilnom održavanju vozila. Inicijativa je nastavljena krajem listopada u nacionalnim tiskanim i online medijima.

Prema istraživanju obavljenom na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, 12% ispitanih vozila imalo tehničkih nedostataka koji su mogli uzrokovati nesreću. Obvezan godišnji tehnički pregled upravo i služi otkrivanju nedostataka na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vozila i putnika te na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

CVH je prepoznao potrebu za informiranjem javnosti o mogućim posljedicama neodržavanja vozila u ispravnom stanju, s obzirom da gotovo svako četvrto vozilo u Republici Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled, stoga je prvi val kampanje bio fokusiran na komuniciranje statističkih podataka. Kako se na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama, zbog sadašnjeg načina organizacije očevida, nakon nesreće ne provodi provjera tehničke ispravnosti, u većini slučajeva nije ni moguće utvrditi je li tehnička neispravnost vozila doista bila uzrok prometne nesreće te postoji opasnost od krivo interpretiranih statističkih podataka što za posljedicu ima i loše preduvjete za daljnje akcije u svrhu prevencije prometnih nesreća.

Drugi val kampanje započeo je krajem listopada, a upečatljivim vizualima vozila s očitom greškom – kockastim kotačima – upozorava se na unutarnje neispravnosti vozila koje nisu očite. Naime, nefunkcionalnost nekih dijelova vozila može dovesti do teških posljedica, a tijekom 2016. godine 442.267 vozila od obavljenih 2.010.172 redovna tehnička pregleda vozila nije zadovoljilo na pregledu.

Kooperativnost i konzistencija tehničkih pregleda su dvije ključne odrednice u misiji prema smanjenju stradalih u prometu. Zbog svega navedenog, jasno je da je tehnički pregled djelatnost od općeg interesa kojom se povećava sigurnost prometa na cestama. Oglasima i medijskim tekstovima te se činjenice upućuju javnosti, posebno vozačima, a savjete za sigurniju vožnju može se redovito pratiti na Facebook stranici inicijative Ispravno je sigurno: https://www.facebook.com/ispravnojesigurno/.


0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook

Najnovije

Gumu valja mijenjati kad je kada je dubina gazne površine ispod 3 mm
Iako zakon to dopušta u određenim uvjetima, suvozačevo sjedalo nije najsigurniji izbor za prijevoz djeteta

PIO: Smije li dijete tijekom vožnje…

21 Sij 2019 Pitanje i odgovori

Bez sigurnosnog pojasa - svaka brzi…

21 Sij 2019 Sigurnosni pojas

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percepciju …

21 Sij 2019 Vožnja pod utjecajem alkohola