Nov 20, 2018 Last Updated 10:51 AM, Nov 20, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Dani tehničke ispravnosti vozi…

Hrvatski autoklub  i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Naciona...

Kako će izgledati tehnički pre…

Razvoj tehničkog pregleda prati razvoj automobilske tehnologije ...

Pojačani nadzor vozača u stude…

U razdoblju od 09. do 11. studenog 2018. godine, povodom narodnog običaja kršten...

HGSS ORAHOVICA Učinkovitije traganje i spašavanje i u kontinentalnoj Hrvatskoj

Kategorija: Info

Sigurnost građana i imovine u neurbanim područjima Virovitičko-podravske županije brine HGSS Stanica Orahovica sa svojih trideset volontera, 365 dana u godini, 24 sata na dan.

 

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

HGSS osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerasla u službu javnog karaktera koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Neprofitna je udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Sigurnost građana i imovine u neurbanim područjima Virovitičko-podravske županije brine HGSS Stanica Orahovica sa svojih trideset volontera, 365 dana u godini, 24 sata na dan.

Tijekom ljetne turističke sezone, kad hrvatsko priobalje posjeti milijune turista, rad HGSS-a, odnosno njihove akcije spašavanja dobro su poznate hrvatskoj javnosti i našim gostima, no kako je posljednjih godina turizam postao vodeća nacionalna gospodarska grana, razvojem turističke ponude i u kontinentalnom dijelu zemlje, tijekom cijele godine, nužno se javio problem jačanja kapaciteta Gorske službe spašavanja i u kopnenom dijelu Hrvatske.

Hrvatska lutrija, koja godinama financira rad HGSS-a, to je prepoznala među prvima, te Ugovorom o donaciji, posredstvom Natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini podržala projekt “Jačanje kapaciteta HGSS Stanice Orahovica za učinkovitiji sustav traganja i spašavanja”.

„Projekt se realizira kroz nabavku neophodne opreme, unapređenje vještina i znanja kroz organizaciju radionica. Ovim projektom povećat će se učinkovitost Staničnog sustava za traganje i spašavanje, i neposredno doprinijeti sigurnosti građana i sve većeg broja posjetitelja na našem području u kriznim situacijama. Istodobno doprinijet će se smanjenju rizičnog ponašanja u prirodnom okruženju i senzibilizirati javnost za volontiranjem s ciljem jačanja koherentnosti zajednice. Donacija će uvelike će olakšati rad službe za spašavanje i podignuti razinu sigurnosti građana i turista u široj regiji.” - govori Ivica Kašuba, pročelnik HGSS stanice Orahovica.

Cilj projekta je osnaživanje Stanice u materijalnom i kompetencijskom smislu. Nakon nabave dijela potrebne opreme koju pripadnici HGSS-a koriste u potražnim akcijama u Slatini je održala druga aktivnost iz Projekta.

U prijepodnevnim satima u učionici Calco edukaciju s fokusom na potrage održali su instruktori HGSS-a, Komisije za potrage i lavine. Popodnevni dio bio je rezerviran za vježbu potražne akcije za nestalom biciklisticom na području Akumulacije Javorica.

"Akcije HGSS-a u stalnom su porastu, a najčešće su potražne akcije. One su vrlo kompleksne jer zahtijevaju angažman velikog broja ljudi i značajne materijalne resurse. Ovim se projektom namjerava osnažiti Stanicu nabavom potrebne opreme i unaprjeđenjem kompetencija pripadnika HGSS-a", kazala nam je administrativna tajnica Stanice u Orahovici i volonterka u spašavanju Marika Marić.

Predavači instruktori su bili HGSS-a Zvonimir Miler iz Požege te Branislav Grubić i Damir Matagić iz Novske koji su održali su teorijsku edukaciju s fokusom na potrage, a potom je na lokacijama slatinskih izletišta Javorica i Bunarić održana akcija traganja i spašavanja nestale biciklistice. Sudjelovalo je dvadesetak članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz stanica Orahovica, Vinkovci, Požega, Slavonski Brod i Koprivnica, a koristili su i bespilotne letjelice. Akciju na Javorici, koja je uspješno okončana, vodio je Vanja Kotur iz Slatine.

Tijekom vježbe korišteni su svi resursi koje HGSS inače koristi u kompleksnim potražnim akcijama i oprema nabavljena u okviru projekta. Dodatnu vrijednost ovoj edukaciji i vježbi dale su kolege domaćih spašavatelja pa su svoja znanja i vještine u Slatini unapređivali i spašavatelji Stanica Požega, Vinkovci, Slavonski Brod, Koprivnica i Novska iz koje su došli instruktori.


0
0
0
s2sdefault