Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

RK GERONIMO Ronjenjem protiv predrasuda prema osobama s invaliditetom

Kategorija: Info

Projekt Ronilačkog kluba Geronimo pod nazivom „Ronjenje- integracija i rekreacija osoba s invaliditetom“ uspješno je realiziran ljetos na Korčuli, Lošinju, Premudi, Krku i Kornatima. Osim osposobljavanja invalidnih osoba za ronjenje u bazenima, rijekama i morima koje traje sve do kraja 2018. godine, u projekt ulazi i čišćenje rijeka Kupe i Gacke, te čišćenje luke Karolina Riječka u Rijeci.

Ova humanitarna, edukativna i ekološka priča započela je još mnogo ranije, prisjeća se Marko Račić predsjednik ronilačkog kluba Geronimo i instruktor s 3 zvjezdice;Članovi današnjeg RK Geronimo započeli su projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za samostalno ronjenje 2003. godine u suradnji s  IAHD – Adriatic – organizacijom koja je međunarodno prepoznata kao najbolja škola za obuku ronilaca s invaliditetom. Do danas je 30 osoba s invaliditetom sudjelovalo u programu, a pet naših članova s paraplegijom uspješno su položili ronilački tečaj te stekli međunarodno priznate dozvole za ronjenje do 20 odnosno 40 m.“

„Za osobe koje se zbog svog invaliditeta teško kreću, a pogotovo za osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, svakodnevni život pun je prepreka. Građevinske barijere zbog kojih ne mogu normalno ući u javne prostore, teško savladive stepenice, javni prijevoz koji ne mogu koristiti jer nije prilagođen samo su dio problema. Ronjenje je jedan potpuno drugi svijet. To je prostor potpune sloboda za sve, jedna od rijetkih aktivnosti u kojoj se zaista mogu slobodno kretati bez ograničenja, bez kolica, bez straha... Uživam u čarima podmorja kao i svi drugi fizički zdravi ljudi, bez ograničenja invaliditeta”, uvodi nas u priču o rekreativnom ronjenju za osobe s invaliditetom Tatjana Varga, napredni ronilac s 2 zvjezdice i članica najvećeg ronilačkog kluba u Hrvatskoj Geronimo iz Zagreba.

Čari podmorja su jednako dostupne svima

„Iako za samo ronjenje nije potrebna velika fizička snaga, to je aktivnost zahvaljujući kojoj ste fizički aktivni. Voda opušta i smiruje, što doprinosit smanjenju spazama, česte nuspojeve kod osoba sa ozljedom leđne moždine. Sama aktivnost ronjenja aktivira cijelo vaše tijelo, što posljedično razgibava i fizički jača mišiće. Osim toga, zahvaljujući ronjenju, upoznala sam veliki broj ljudi, putovala i doživjela mnogo lijepih trenutaka, Ronila sam u moru i u rijekama, te na taj način vidjela mnogo toga što je većini ljudi nepoznato. I da, to je definitivno pozitivno utjecalo na moje samopouzdanje!” - pojašnjava Tanja.

Skok iz invalidskih kolica u olimpijski bazen ili zaron u podmorje čini se kao ogroman izazov. No, nije tako, tvrdi Petar Vresnik, instruktor ronjenja iz RK Geronimo: „Samo ronjenje se razlikuje u kretanju pod vodom, gdje se kod redovnih ronioca propulzija stvara radom nogu, odnosno perajanjem, kod osoba u invalidskim kolicima to u pravilu nije moguće pa se stoga kretanje pod vodom vrši plivanjem. Ostale tehnike i vještine su jednake.”

A da su i postignuća podjednaka dokazao je njegov klupski kolega Ivo Lovrenović, prvi je hrvatski paraplegičar koji se okušao u ronjenju pod ledom, što je rijetkost i u svjetskim razmjerima. Ivo je među prvim roniocima s ozljedom kralježničke moždine u svijetu koji su zaronili pod led.

U sklopu donacija za društveno korisne projekte, ovaj projekt podržala je i Hrvatska Lutrija.

Marko Račić, predsjednik ronilačkog kluba Geronimo: „Zahvalni smo što je Hrvatska Lutrija prepoznala ovaj projekt i podržala ga i vjerujemo da će se ova suradnja nastaviti i ubuduće. Zato jer je svaka pomoć poput ove dobrodošla. Uvijek se trudimo izaći u susret i pomoći osobama s invaliditetom kad god je to moguće, bilo da je to financijska pomoć djelomično ili u cijelosti pokriti troškove ronilačkih izleta, klupskih ronilačkih kampova pa sve do nabavke skuplje i kvalitetnije ronilačke opreme, prilagođene posebno za osobe s invaliditetom.“

Tečajeve ronjenja provode instruktori ronjenja dodatno kvalificirani za rad s osobama s invaliditetom, a obuka ronjenja je besplatna za sve polaznike koji imaju 80 posto tjelesnog oštećenja na donje ekstremitete organe za kretanje ili 100 posto oštećenja na jednom organu. Tijekom cijele godine roni se u bazenima, osim ljeta kad se roni u moru i rijekama.

Iskustva osoba s invaliditetom koje su prošle tečaj ronjenja neprocjenjiva su!

Prema riječima Marka Račića, predsjednika ronilačkog kluba Geronimo, „integracija osoba s invaliditetom u sport izuzetno je važna jer pokazuje da se zalaganjem i voljom može puno učiniti”. „Najlakše se predati i reći „ja to ne mogu“ što je danas dosta često. Volja i želja da se sudjeluje u bilo kojem sportu, a u ronjenju pogotovo, zasigurno pozitivno utječe na tjelesno ali i psihičko zdravlje osoba. Ronjenje je samo mali dio naših vikend izleta. Druženje i pomoć ostalih članova tim osobama približava osobe s invaliditetom i upozorava da i mi u samo djeliću sekunde možemo stradati i završiti u kolicima. Zato je bitno to jedinstvo i spremnost pomoći jedni drugima, a ako postoji želja i volja sve je moguće. „

Ronioci iz Geronima, oni čija su invalidska pomagala svakodnevni pratitelj kroz život, ali i oni drugi bez tih opterećenja, pokazuju kako je ronjenje svijet bez barijera i predrasuda. Da bismo ga upoznali, dovoljno je samo – zaroniti.

naslovna fotografija: Ivan Miloš

  


0
0
0
s2sdefault