Jan 22, 2019 Last Updated 1:35 PM, Jan 21, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Ugodna vožnja je i sigurna vožnja

Kategorija: Tehnika vožnje

piše: Nenad ZUBER

Ugodna vožnja funkcija je više varijabli: samog vozila, udobnih sjedala, mikroklime u vozilu, lijepog vremena za vožnju, dobrog raspoloženja i društva, umora, nenametljive glazbe … i niza drugih, no, jedna od njih je nedvojbeno sigurnost. Ako za vožnje imamo osjećaj sigurnosti, zasigurno će naše putovanje biti ugodnije.

Mnogi vozači sjedaju u svoje automobile, okrenu ključ i započnu vožnju bez da se pripreme za polazak, odnosno da prvo izvrše osnovne provjere koje su potrebne za sigurno putovanje. To se još donekle može razumjeti ukoliko vozilom upravlja uvijek samo jedna osoba. No, ako se u obitelji ili firmi, svaki dan ili nekoliko puta u danu mijenja vozač, a izostane priprema za vožnju – tada uključivanje u promet, bez nužne  pripreme može biti i vrlo opasno! Upravo u ovom, sve više konfuznom, preopterećenom i prezaposlenom svijetu, sve se češće izostavlja priprema za vožnju. 

Podešavanju sjedišta vozača proizvođači vozila su već doskočiti - tehničkim rješenjima na vozilima, nažalost za sada samo skupljim modelima.

Položaj vozača u vozilu bitan je za udobno sjedenje, ali i iz razloga bolje preglednosti iz vozila, učinkovitijeg gledanja i uočavanja mogućih opasnosti s ceste ali i iz okružja kojim se vozi. Preglednost iz vozila prije svega je u funkciji stvaranja dobrih procjena koje se odnose na primarne opasnosti iz okružja. Vozač iz okružja prima slike nekim (u pravilu slučajnim) redoslijedom. Od tih slika vozač mora izdvojiti za njega (za vožnju) bitne, iz njih uočiti opasnost i temeljem toga mora reagirati učinkovito. Slabo uočavanje opasnosti može biti razlogom mnogih prometnih nesreća. Na sposobnost za promet učinkovitog uočavanja utječu različiti distraktori, ali i iskustvo i očekivanje. Skretanje pozornosti na bitno za vožnju i prepoznavanje moguće opasnosti - garancija je sigurnosti.


0
0
0
s2sdefault